Al Qaida zweert trouw aan nieuwe Taliban-leider

De leider van terreurnetwerk Al Qaida heeft trouw gezworen aan de nieuwe leider van een ander terreurnetwerk in het Midden-Oosten, de Taliban. Dat heeft Al Qaida-leider Ayman al-Zawahiri, de opvolger van Osama Bin Laden, in een audioboodschap laten weten.

Redactie
Ayman al-Zawahiri, de leider van Al Qaida tijdens een toespraak op een onbekende locatie. Beeld afp
Ayman al-Zawahiri, de leider van Al Qaida tijdens een toespraak op een onbekende locatie.Beeld afp

'Wij zweren onze trouw aan onze heer, de leider van de gelovigen, Mullah Akhtar Mohammad Mansour, moge Allah hem beschermen', aldus al-Zawahiri. Het is het eerste levensteken van de Al Qaida-leider sinds september. Door zijn lange afwezigheid werd gespeculeerd dat hij mogelijk bij een aanval om het leven zou zijn gekomen.

De Taliban maakten recent bekend dat de voormalige leider Mullah Omar in 2013 was overleden, hij is opgevolgd door tweede man Mullah Mansour.

Nieuwe Taliban-leider

De Taliban verkozen eind juli, na bekendmaking van de dood van Mullah Omar, een nieuwe leider: Akhtar Mohammed Mansour. Hij was voor de dood van Omar zijn rechterhand.

Lees hier het postuum van Mullah Omar, de 'bindende kracht van de Taliban' die al sinds 2001 niet meer was gezien.

Islamitische Staat

Al Qaida zag Mullah Omar voor diens dood als de leider van de wereldwijde jihadistische beweging, maar werd hierin tegengewerkt door Islamitische Staat, die vorig jaar een kalifaat uitriep. De terreurgroep zweert trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi en bevecht Al Qaida in Syrië en Irak.

De dood van Mullah Omar is door IS gebruikt om aanhangers van Al Qaida van de beweging weg te drijven, zeggen analisten. De verkiezing van Mansour tot de nieuwe leider heeft, volgens interne bronnen, tot onenigheid binnen Al Qaida gezorgd.

De audioboodschap van al-Zawahiri is daarom van belang. Hij wil hiermee tegenspreken dat er sprake is van een breuk binnen Al Qaida.

Mullah Omar (links) en de nieuwe Taliban-leider Mansour. Beeld EPA
Mullah Omar (links) en de nieuwe Taliban-leider Mansour.Beeld EPA
Meer over