Al Qaida waarschuwt VS voor 'gruwelijke gevolgen' na executie 'Boston bomber'

De leider van Al Qaida, Ayman al-Zawahiri heeft de Verenigde Staten in een videoboodschap gewaarschuwd voor 'gruwelijke gevolgen' als de 'Boston bomber' Dzjochar Tsarnajev of welke andere islamitische gevangene dan ook wordt geëxecuteerd.

Redactie
Dzjochar Tsarnajev. Beeld afp
Dzjochar Tsarnajev.Beeld afp

Tsarnajev werd vorig jaar ter dood veroordeeld en hij zal, als alle beroepsmogelijkheden en gratieverzoeken zonder resultaat blijken te zijn, met injecties worden geëxecuteerd. De 22-jarige Tsarnajev pleegde in 2013 samen met zijn 26-jarige broer Tamerlan Tsarnajev een terreuraanval tijdens de marathon van Boston. Beide mannen hadden een bom bij zich, die ze lieten ontploffen in het publiek van de marathon. Hierdoor kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 260 mensen gewond. Tamerlan kwam daarna om bij een vuurgevecht met de politie.

Zawahiri werd de leider van terreurnetwerk Al Qaida nadat Osama bin Laden in 2011 in Pakistan werd vermoord door Amerikaanse commando's. De propaganda-afdeling van de groepering bedreigt landen met zekere regelmaat in videoboodschappen of via geluidsopnames.

Meer over