'Al Qa'ida-topman omsingeld'

Het Pakistaanse leger heeft mogelijk de tweede man van het Al Qa'ida-terreurnetwerk omsingeld in het berggebied aan de grens met Afghanistan....

Het felle verzet waarop de soldaten zijn gestuit, duidt erop dat een 'doelwit van veel waarde' wordt beschermd, zei de Pakistaanse president Musharraf donderdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het betreft volgens anonieme regeringsfunctionarissen Ayman Al Zawahiri, de rechterhand van Osama bin Laden.

Tot nu toe zijn Al Qa'ida- en Taliban-strijders steeds op de vlucht gegaan voor het militaire offensief dat Pakistan vorige maand in de grensstreek Waziristan is begonnen. Een Pakistaanse veiligheidsagent zei dat bij de dageraad luchtaanvallen kunnen worden verwacht.

De Egyptenaar Al Zawahiri wordt beschouwd als de ideoloog van het islamistische terreurnetwerk. Sinds 11 september 2001 zijn talloze tapes met preken en toespraken van hem opgedoken, waarin hij aanmoedigt tot het plegen van aanslagen. In februari fulmineerde hij nog tegen het Franse hoofddoekjesverbod.

Meer over