nieuwsmazelen VS

Al meer dan 1000 studenten en medewerkers van universiteiten Los Angeles in quarantaine door mazelen

In de Amerikaanse stad Los Angeles zijn al meer dan 1000 studenten en medewerkers van twee universiteiten tijdelijk in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk besmet zijn geraakt met de mazelen. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten laten weten. Aan de betrokken personen is gevraagd om thuis te blijven. Het gaat om een van de omvangrijkste quarantainebevelen in de geschiedenis van Californië.

Een waarschuwingsposter met de symptomen van mazelen in Los Angeles. Beeld AP
Een waarschuwingsposter met de symptomen van mazelen in Los Angeles.Beeld AP

De maatregelen werden genomen nadat bleek dat twee van de vijf mensen die gediagnosticeerd werden met de mazelen studenten waren aan de California State University (Cal State L.A.) en de University of California in Los Angeles (UCLA). In totaal kregen meer dan 1000 personen die geen bewijs van vaccinatie konden overleggen, orders om thuis te blijven. Intussen zouden nog zo’n 700 van hen in afzondering vertoeven.

Indien blijkt dat nog andere mensen op de universiteitsterreinen besmet zijn geraakt met de mazelen, wordt de quarantaine mogelijk uitgebreid, indien nodig tot het einde van dit schooljaar.

Mazelen is een van de besmettelijkste ziektes ter wereld en kan ernstige of zelfs dodelijke complicaties veroorzaken (encefalitis, longontsteking, verlies van gezichtsvermogen). De ziekte verspreidt zich via hoesten en niezen, maar het virus kan nog twee uur lang in de lucht overleven nadat een zieke de ruimte heeft verlaten. Indien een patiënt bijvoorbeeld een tafel of deurknop heeft aangeraakt, kan hij op die manier alsnog de ziekte doorgeven.

De Verenigde Staten hebben dit jaar te maken met de grootste mazelenuitbraak sinds de ziekte in 2000 door de VS als uitgebannen werd beschouwd. Inmiddels zijn 695 mensen besmet, maakte het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) woensdag bekend. Daarvan zijn er 38 vastgesteld in Californië.

Studenten op het Harriet and Charles Luckman Fine Arts Complex van de California State University in Los Angeles.  Beeld AP
Studenten op het Harriet and Charles Luckman Fine Arts Complex van de California State University in Los Angeles.Beeld AP
Meer over