Al jaren klaar voor de hoofdprijs

In Den Haag zoemen de namen rond van kandidaten voor het nieuwe kabinet. Vandaag: CDA-prominente Maria van der Hoeven...

Frank Poorthuis

'WAT U in de krant schrijft, daar kan ik natuurlijk niets aan doen', zegt Maria van der Hoeven. Ze loopt met Jack de Vries, voorlichter van de CDA-fractie, in een typisch formatiezonnetje over het Binnenhof naar formateur Jan Peter Balkenende om te praten over de verdeling van de ministersposten in het nieuwe kabinet. Of ze zelf op het lijstje staat, wil ze niet zeggen, maar haar stralende lach verraadt dat zij weet wat de verslaggever vermoedt.

Het moet wel gek lopen wil Maria van der Hoeven (1949) na een aantal tweede plaatsen nu niet een hoofdprijs pakken. Onder Jaap de Hoop Scheffer dacht ze vice-fractievoorzitter te worden, maar de fractie voelde meer voor Balkenende. Ze stond wel nummer twee achter Jaap op de lijst voor de verkiezingen van mei dit jaar. Dus toen Jaap september vorig jaar van zijn voetstuk viel, had ze even de hoop dat zij zowel in het fractiebestuur als op de lijst naar nummer een zou schuiven. Maar weer schoof de fractie Balkenende naar voren. Ze werd onder hem vice-fractievoorzitter.

Dat Maria van der Hoeven loyaal is en over ambitie, uithoudingsvermogen en een dikke huid beschikt, is de afgelopen jaren wel gebleken. Het zijn onontbeerlijke eigenschappen voor een ministerspost. Zij wil graag. De fractie en Jan Peter Balkenende vinden niet alleen dat ze capabel is, maar vooral dat ze het verdiend heeft. Mooi meegenomen is dat het CDA daarmee in ieder geval ook een vrouw toevoegt aan de ploeg-Balkenende, die niet rijk gezegend zal zijn met bewindsvrouwen.

Van der Hoeven staat op de nominatie voor Onderwijs of Binnenlandse Zaken. In beide disciplines heeft ze ervaring als woordvoerder voor de fractie, waarin ze sinds 1991 zitting heeft. Voordien was ze lerares en directeur van twee opleidingsinstituten. In haar thuishaven Maastricht, waar ze lid was van de gemeenteraad, bekleedt ze nog talloze bestuursfuncties.

Mocht het toch nog mislopen met haar ministersambities, dan kan ze altijd nog Balken ende opvolgen als fractievoorzitter. Dat lijkt een troostprijs. Maar dan is ze wel Balkenende in al zijn politieke functies opgevolgd. En dat biedt weer fraaie perspectieven voor de toekomst.

Meer over