Al 15 duizend meldingen van vuurwerkoverlast

Op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn maandagochtend, 48 uur nadat de site de lucht in was gegaan, al meer dan 15 duizend meldingen binnengekomen. Het aantal klachten ligt een stuk hoger dan een jaar geleden. Dat liet de initiatiefnemer van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, weten.

Redactie
Drie auto's zijn in Zoetermeer volledig uitgebrand nadat een vuurwerkbom in de buurt ontplofte. Beeld anp
Drie auto's zijn in Zoetermeer volledig uitgebrand nadat een vuurwerkbom in de buurt ontplofte.Beeld anp

Zondagavond waren er al 10 duizend meldingen. Maar ook in de nacht van zondag op maandag kwamen veel klachten binnen. 'Vooral van vuurwerkbommen die midden in de nacht werden afgestoken en mensen uit hun slaap hielden', zei Bonte maandag.

De meeste klachten op vuurwerkoverlast.nl gaan over zware vuurwerkbommen. Huisdieren schieten daarvan in de stress en mensen liggen er 's nachts wakker van. Zondag kwamen veel meldingen binnen over schade door vuurwerk. De meeste meldingen kwamen uit Rotterdam en Den Haag, maar ook uit kleinere gemeenten kwamen relatief veel klachten binnen.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties. De meldingen worden gebundeld in een rapport om de Tweede Kamer en gemeentes inzicht te geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) vindt een vuurwerkverbod vooralsnog niet nodig.

Bonte vindt dat de politie in de weken voor oud en nieuw meer capaciteit vrij moet maken om vuurwerkoverlast aan te pakken. Bonte adviseert gevaarlijke situaties en vuurwerkvandalisme ook altijd bij de politie te melden.

Lees ook: Illegaal vuurwerk levert meer op dan drugs

Alex maakt illegaal vuurwerk: 'Het is levensgevaarlijk spul en ik vertrouw me eigen kinderen er niet mee.' De rest van het jaar hoeft hij niets meer te doen.

Meer vuurwerkvrije zones

Steeds meer gemeenten krijgen een vuurwerkverbod. Uit een onderzoek van het AD onder 281 gemeenten blijkt dat er dit jaar in 56 gemeenten vuurwerkvrije zones komen, dertien meer dan vorig jaar. Onder de nieuwkomers zitten steden als Groningen, Amersfoort, Alkmaar en Dordrecht. Het grootste vuurwerkvrije gebied komt in Hilversum; daar mag in het hele centrum niet worden geknald.

Hoe groot de vuurwerkvrije zones zijn verschilt per gemeente. Het gaat voornamelijk om gebieden rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen. Om vluchtelingen niet te laten schrikken geldt in Zeist een vuurwerkvrije zone rond het asielzoekerscentrum. In geen enkele gemeente gaat een algeheel vuurwerkverbod gelden. 281 van de 393 gemeenten deden aan het onderzoek mee.

Hilversum kreeg in oktober van de rechter toestemming om het hele centrum vuurwerkvrij te maken. Burgemeester Pieter Broertjes wilde vorig jaar al een deel van het centrum vuurwerkvrij maken, maar werd teruggefloten door de rechter. Die oordeelde in december 2014 dat niet het college van burgemeesters en wethouders, maar alleen de burgemeester bevoegd is om een vuurwerkverbod voor een bepaald gebied in te stellen. In hoger beroep kreeg de gemeente alsnog gelijk.

'Strengere maatregelen hebben effect'

In 2014 lag het totaal aantal klachten op 71.582. Het aantal klachten lag daarmee zo'n 20 procent lager dan tijdens de jaarwisseling van 2013. Daaruit blijkt volgens Arno Bonte, GroenLinks raadlid Rotterdam, dat strengere maatregelen tegen overlast, zoals vuurwerkvrije zones, effect hebben.

Volgens het Meldpunt Vuurwerkoverlast storen steeds meer mensen zich aan overlast rond oud en nieuw. 'GroenLinks ziet het liefst dat er uiteindelijk helemaal geen vuurwerk meer wordt afgestoken door particulieren, maar dat gemeentes daarvoor in de plaats professionele vuurwerkshows organiseren', liet Bonte weten.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over