'Al 121 doden bij protesten Nicaragua'

In Nicaragua zijn sinds het begin van de protesten tegen de regering van president Daniel Ortega al minstens 121 doden gevallen. Dat zegt het Nicaraguaanse centrum voor de mensenrechten (Cenidh) in een dinsdag gepresenteerd rapport.

Een demonstrant vuurt een zelfgemaakte mortier af tijdens een betoging tegen de Nicaraguaanse president Daniel Ortega. Beeld REUTERS
Een demonstrant vuurt een zelfgemaakte mortier af tijdens een betoging tegen de Nicaraguaanse president Daniel Ortega.Beeld REUTERS

Het dodental liep recent op na confrontaties tussen de ordediensten en paramilitaire troepen enerzijds en de demonstranten anderzijds in Masaya, een stad in het midden van het Centraal-Amerikaanse land. Cenidh registreerde daar tien doden. Masaya, een stad van ongeveer honderdduizend inwoners, wordt grotendeels door tegenstanders van de regering gecontroleerd. Ze hebben barricades opgericht en laten de politie niet door.

Daarnaast viel dinsdag nog één dode in de toeristische stad Granada, op 46 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Managua. Een jonge volwassene werd er door de ordediensten doodgeschoten, aldus Cenidh.

Aftreden

De grootschalige betogingen in Nicaragua ontstonden op 18 april na een geplande verhoging van de sociale bijdragen. Ze werden georganiseerd door studenten. Inmiddels zijn de protesten uitgebreid en eisen de demonstranten het aftreden van president Ortega. Overleg tussen de demonstratieleiders en maatschappelijke organisaties enerzijds en de regering anderzijds, waarbij de bisschoppenconferentie van Nicaragua bemiddelt, liep op niets uit.

Meer over