NieuwsFederale agenten

Akkoord over terugtrekking federale troepen uit Portland

Federale agenten zullen zich vanaf donderdag terugtrekken uit de stad Portland, zo heeft de Democratische gouverneur van Oregon, Kate Brown, woensdag aangekondigd. 

Federale agenten in Portland, Oregon.Beeld REUTERS

De federale autoriteiten hebben bevestigd dat er een akkoord is over terugtrekking, maar stelden ook dat de agenten pas werkelijk zullen vertrekken als zij geloven dat het federale gerechtsgebouw in Portland goed wordt beschermd.

De inzet van federale agenten in Portland door president Trump, tegen de zin van de lokale autoriteiten, is uiterst omstreden. Volgens Trump was deze maatregel noodzakelijk omdat het gerechtsgebouw werd belaagd door ‘gewelddadige anarchisten’. Critici vinden echter dat de federale agenten slechts olie op het vuur hebben gegooid. De Black Lives Matter-betogingen bij het gerechtsgebouw werden nieuw leven ingeblazen, terwijl zij juist leken uit te doven. Ook zou het harde optreden van de agenten slechts tot escalatie hebben geleid. Daarnaast voerden zij arrestanten af in ongemarkeerde busjes, een praktijk die doorgaans met autoritaire regimes wordt geassocieerd.

‘Deze federale agenten hebben zich gedragen als een bezettingsmacht, weigerden zich te verantwoorden en hebben geweld en strijd in onze gemeenschap gebracht’, zei gouverneur Brown van Oregon. Het is de bedoeling dat agenten van de staat Oregon het gerechtsgebouw gaan bewaken. Dat zal echter pas gebeuren als het Department of Homeland Security (DHS), verantwoordelijk voor de federale agenten, van oordeel is dat het gerechtsgebouw veilig aan de politie van Oregon kan worden overgelaten, zo liet de DHS weten. 

Lees verder

Trump krijgt zijn zin: hoe groter de chaos, hoe meer hij zich kan profileren als de sterke man
Doelbewust werkt president Trump escalatie in de hand met zijn optreden tegen demonstranten.

Ongrondwettelijk of niet, Trump is trots op zijn ‘geheime leger’
Amerikaanse presidenten zijn doorgaans niet geneigd om een persoonlijk leger in te zetten tegen hun eigen volk. Toch is dat precies wat Donald Trump nu volgens critici doet in vier Democratische steden. Trump is niet van plan gas terug te nemen, en zijn tegenstanders evenmin.

Trump is een campagne van angst begonnen
Met een angstcampagne tegen zijn rivaal Joe Biden probeert president Donald Trump de Amerikaanse kiezer voor zich te winnen. Maar het is nog maar de vraag of dat de beste strategie is, nu steeds meer Amerikanen inzien dat er structurele veranderingen nodig zijn.

Meer over