Akkoord baant weg exploitatie Kaspische olie

De Russische president Jeltsin en zijn Kazachstaanse ambtgenoot Nazarbajev hebben gisteren een akkoord gesloten over de verdeling van het noordelijke deel van de Kaspische Zee....

Van onze correspondent

MOSKOU

Rusland stond er aanvankelijk op dat de olievoorraden door alle vijf de kuststaten - Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan, Turkmenistan en Iran - gezamenlijk zouden worden geëxploiteerd. Moskou kwam echter onder druk te staan, doordat Azerbeidzjan zich niets van de Russische bezwaren aantrok en contracten sloot met buitenlandse oliemaatschappijen voor de ontginning van zijn deel van de zeebodem.

Volgens sommige experts heeft Moskou zijn positie gewijzigd, omdat het erachter is gekomen dat het Russische deel van de Kaspische Zee enorme olievoorraden bevat. Verwacht wordt dat de Kaspische Zee komende eeuw het belangrijkste oliegebied ter wereld zal worden.

Een andere mogelijke verklaring is dat Rusland graag een graantje wil meepikken van het transport van de olie uit de Kaspische Zee. Er zijn vier geplande routes voor de Azerbeidzjaanse en Kazachstaanse olie: een noordelijke door Rusland naar de Zwarte Zee, een route door Georgië en twee zuidelijkje routes: via Iran en via Turkije.

Meer over