Volkskrant AvondZondag 23 juni

AK-partij van Erdogan lijdt nederlaag in Istanbul | Barbecue draait nog altijd om véél vlees | Leven als Freddie Mercury in een Queen-coverband

Aanhangers van oppositiepartij CHP vieren feest. Beeld Joris Van Gennip
Aanhangers van oppositiepartij CHP vieren feest.Beeld Joris Van Gennip

Vandaag belangrijk

AK-partij van Erdogan lijdt nederlaag in Istanbul: Imamoglu nieuwe burgemeester
De oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu heeft na het tellen van ruim 95 procent van de stemmen de burgemeestersverkiezing in Istanbul gewonnen. Zijn tegenstander, voormalig premier Binali Yildirim, heeft zijn nederlaag al toegegeven.

Honderdduizenden Tsjechen de straat op om aftreden premier te eisen; grootste protesten sinds 1989
Honderdduizenden demonstranten zijn zondag in de Tsjechische hoofdstad Praag de straat opgegaan met de eis dat premier Andrej Babis aftreedt. De rechts-populistische regeringsleider is verwikkeld in diverse zaken van fraude en misbruik van subsidies.

Minder autoritair Ethiopië op scherp na ‘couppoging’ in belangrijke deelstaat
Ethiopië verkeert in spanning na een veronderstelde couppoging in een belangrijke deelstaat van het land. Het incident illustreert hoe de flinke politieke liberalisering onder regeringsleider Abiy Ahmed onbedoeld ruimte biedt voor wederopleving van oude politieke rivaliteiten en etnische sentimenten in de broze federatie van 100 miljoen mensen.

Vogelvrij in het Verenigd Koninkrijk: fietser krijgt megaclaim na ongeluk met voetganger
Gaten in het wegdek, openzwaaiende autodeuren, logge dubbeldeksbussen en vijandige automobilisten maken een fietstocht in Londen een hindernisbaan. Het grootste probleem is gebrek aan wettelijke bescherming, blijkt nu uit een letselschadezaak waarbij een fietser financieel dreigt te worden geruïneerd na een ongeluk waarbij hij amper blaam trof.

Vanavond op tv

Om 21.15 een duizelingwekkende aflevering van de natuurschattenserie De Toren (NPO 2). Over Sylvia Mota de Oliveira die mossporen verzamelt bovenop de hoogste toren van de Amazone. En over Tinde van Andel die in de Romeinse Biblioteca Angelica in een oud herbarium de bakermat van de pasta(saus) ontdekt. Om 23.00 uur ziet u op Veronica de film Aliens, de koortsachtig spannende en opmerkelijk spectaculaire opvolger van Ridley Scotts beklemmende sf-horrormeesterwerk Alien (1979). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

De subsidieregen van de Nationale Wetenschapsagenda voor onderzoek kent wel erg lokale buien, schrijft onderzoeker Thijs Bol. Van de 61 miljoen euro gaat slechts 5,8 miljoen euro naar de domeinen alfa en gamma, terwijl er bijna 30 miljoen euro naar bèta en techniek gaat. De rest mogen de medici verdelen

Morgen in de krant

De barbecue draait, ook in tijden van duurzaam eten, nog altijd om vlees. Véél vlees
Een hittegolf in Nederland betekent bbq’en. En dat betekent vlees, veel vlees. Of is de duurzaamheidsgedachte ook al doorgedrongen tot in dit zomervertier?

Jeremy ‘Theresa in Trousers’ Hunt maakt, ondanks zijn bijnaam, nog een kans tegen Boris Johnson
Zou de politieke tweekamp tussen favoriet Boris Johnson en de zelfverklaarde underdog Jeremy Hunt dan toch spannend worden? Uit een opinieonderzoek bleek dit weekeinde dat de huidige minister van Buitenlandse Zaken, anders dan is aangenomen, zeker niet kansloos is bij de strijd om het Britse premierschap. Wie is hij eigenlijk?

Impasse verdeling EU-topbanen stelt Nederland voor een dilemma. Praten we straks nog mee?
De impasse over de verdeling van de Europese topbanen stelt Frans Timmermans en de Nederlandse regering voor dilemma’s. Neemt Timmermans zijn zetel in het Europees Parlement in, dan moet hij zijn Commissiezetel opgeven.

Het verzet door politie tijdens WOII: liever gevangene ‘dan een lafaard en eerlooze te zijn’
NIOD-onderzoeker Hinke Piersma schreef een boek over verzetsmensen onder de ‘foute’ politie in Tweede Wereldoorlog. Verzet werd lang niet altijd gepleegd door ‘heldhaftig de vuist te ballen en principieel nee te zeggen’.

Freddie Mercury (rechts) en John Deacon van Queen tijdens een optreden in de Groenoordhallen in Leiden, 1980. Beeld Redferns / Rob Verhorst
Freddie Mercury (rechts) en John Deacon van Queen tijdens een optreden in de Groenoordhallen in Leiden, 1980.Beeld Redferns / Rob Verhorst

Hoe is het leven als Freddie Mercury in een Nederlandse Queen-coverband?
Op stap met twee van de vele Queen-coverbands die Nederland rijk is. Hoe succesvol zijn ze, hoezeer vereenzelvigen ze zich met hun inspiratiebron en doen ze het met of zonder opplaksnor?

‘Vanachter een Romeinse ruïne klonk onmiskenbaar Hollands. Ik luisterde even mee’
Jarl van der Ploeg kwam een Nederlands gezin tegen in de straten van Ostia Antica, een van die plekken in Italië waar de geschiedenis je toe lijkt te schreeuwen: kom hier, ontdek mij. Twee blonde reuzen in korte broek, een nukkige puberdochter en hun zoontje. ‘Ik hoop dat we hier snel weg kunnen, hoor. Het is gewoon een hoop oude stenen. Ja toch?’

Meer over