Ajax worstelt zich met veel moeite langs Excelsior

Ajax heeft vandaag een zege zonder franje op Excelsior geboekt. Op het moment dat veel teleurgestelde toeschouwers al op weg waren naar de uitgang van de Amsterdam ArenA, kopte Anwar El Ghazi raak na een afgemeten voorzet van Richairo Zivkovic. Die mocht ondanks de afwezigheid van twee spitsen slechts invallen (1-0).

null Beeld getty
Beeld getty

Tot ergernis van de eigen aanhang voorzag Ajax het vele balbezit nauwelijks van doelrijpe kansen. De bal ging vaak keurig van voet naar voet bij de thuisclub, maar in de buurt van het doel van Excelsior miste de formatie een echte spits. Arkadiusz Milik, de eerste keus centraal in de aanval, ontbrak wegens een hamstringblessure en Kolbeinn Sigthórsson heeft zo lang last van zijn rechterknie gehad dat hij eerst minuten voor Jong Ajax moet maken.

De wedstrijd tegen Excelsior leek een ideale mogelijkheid voor een basisplaats voor Zivkovic, centrumaanvaller nummer drie in Amsterdam. Maar het van FC Groningen overgekomen talent heeft trainer Frank de Boer ondanks achttien treffers voor Jong Ajax in de eerste divisie nog onvoldoende overtuigd. Lasse Schöne liet de laatste weken onbedoeld zien dat hij niet als spits is geboren. Na een goede invalbeurt van vorige week tegen PSV kreeg de Deense vrijetrappenspecialist toch de voorkeur boven Zivkovic.

Schöne schoot na elf minuten naast op aangeven van Ricardo van Rhijn, die zijn honderdste competitiewedstrijd voor Ajax speelde. Hij speelde verder vooral als een beoogd scherpschutter zonder munitie. De Deen week steeds vaker uit naar de rechterflank, waardoor El Ghazi in de punt van de aanval kwam te voetballen. Excelsior kwam in de ArenA niet veel verder dan verdedigen, maar bleef lang eenvoudig overeind.

Even na rust leverde de eerste serieuze doelpoging van de bezoekers wel bijna een treffer op. Daan Bovenberg raakte via de vingertoppen van keeper Jasper Cillessen de lat. De Boer koos na een uur alsnog voor Zivkovic, nadat hij Nick Viergever voor open doel had zien missen. Wat de achttienjarige aanvaller ook probeerde, hij kon het ongelijk van zijn trainer maar niet bewijzen. Totdat hij de bal in de 83e minuut op het hoofd kreeg van El Ghazi, die dankbaar raak kopte: 1-0.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over