Ajax wint, maar houdt PEC te lang in de wedstrijd

Als voetbal een jurysport was, dan verdiende Ajax geen drie maar twee punten voor zijn overwinning op PEC Zwolle. Na een eerste helft die allang in het voordeel beslist diende te zijn, moest de lijstaanvoerder zelfs tijdrekken om een krappe 1-0  voorsprong te behouden. Het werd uiteindelijk 2-0.

Amin Younes scoort de 0-1. Beeld anp
Amin Younes scoort de 0-1.Beeld anp

Vijf achtereenvolgende ontmoetingen was PEC de meerdere geweest van Ajax met de ruime zege in de bekerfinale als klaroenstoot. Zondag kwam de ploeg van Ron Jans er niet aan te pas, zeker voor rust niet. Geen combinatie leidde tot iets steekhoudends.

Ajax had het aan zichzelf te wijten dat het zolang bij 1-0 bleef en daarbij mocht het nog rekenen op de hulp van PEC-doemlan Begois. Een hoge voorzet van Dijks ging in feite recht op hem af, maar Begois liep er onderdoor, waardoor rechtsbuiten Younes eenvoudig kon binnentikken.

Met de jeugdige Donny van de Beek, voor het eerst in de basis, kon Ajax alle kanten op. In de laatste fase was dat zelden de goede. Met name Fischer liet een reeks van kansen onbenut.

Doordat de achterstand zo krap bleef, probeerde PEC met kunst en vliegwerk het tij te keren. Invaller Nijland roerde zich daarbij flink. Echt gevaarlijk werd het niet, maar de dreiging was ernstig genoeg voor Ajax om het spel te vertragen.

Uiteindelijk werd het toch nog 2-0, te danken aan twee invallers. Schöne kreeg een vrije doorgang langs de rand van het strafschopgebied. Zijn solo eindigde in de voeten van Serero die in de uiterste hoek doel trof.

Ron Jans, trainer van PEC. Beeld anp
Ron Jans, trainer van PEC.Beeld anp
Wout Brama en Davey Klaassen. Beeld anp
Wout Brama en Davey Klaassen.Beeld anp
Meer over