Ajax was oké, maar het moet beter

De wedstrijdmomenten die de tv-samenvatting halen en terecht komen in het archief zijn niet de momenten die Davy Klaassen in zijn hoofd opslaat. Zo levert hij zaterdag twee assists tegen FC Dordrecht, waardoor Ajax uiteindelijk met 4-0 wint. Maar de gemiste kansen zijn relevanter voor hem.

Ajax-spelers vieren in de Arena het doelpunt van Joel Veltman tegen FC Dordrecht. Beeld epa
Ajax-spelers vieren in de Arena het doelpunt van Joel Veltman tegen FC Dordrecht.Beeld epa

Want hoe kan je tevreden zijn met een uitverkiezing tot man of the match als er in je eigen ogen nog zoveel mankeert aan je spel? Je ziet het aan de blik in zijn ogen als Klaassen een half uur na het competitieduel terugkijkt. Het was oké, maar het moet beter.

Woensdag komt het getergde Barcelona naar de Arena, dat na de nederlaag in el clasíco tegen Real Madrid opnieuw heeft verloren, nu van Celta de Vigo. Voor Klaassen brengt het thuisduel tegen de Catalaanse grootmacht de herinnering terug aan bijna een jaar geleden, aan die 26ste november toen Ajax verrassend met 2-1 won en Johan Cruijff hem loofde.

Of een herhaling mogelijk is, twee weken nadat Ajax bij vlagen werd vernederd in Camp Nou? 'Een stunt is altijd mogelijk. We moeten gewoon top zijn, met durf spelen. Dan kunnen we ze overrompelen en verrassen.' Het klinkt wat onrealistisch, maar de branie waarmee Klaassen de zinnen uitspreekt past bij wat Ajax wil uitstralen. Geen arrogantie, wel zelfbewustzijn.

Hoewel hij pas 21 jaar is, weet de middenvelder dat er dit seizoen meer van hem wordt verlangd. Na het jaar van de doorbraak moet dit het seizoen van de bevestiging worden. Als jongen van de club, een van de uitzonderlijke talenten uit de jeugdopleiding, wordt dat nu van hem gevraagd. Coach Frank de Boer heeft hem in dat licht een cultuurbewaker genoemd.

Interessant wordt nu de vraag of hij klaar is om het team bij de hand te nemen. Vorig seizoen trok hij de aandacht op een middenveld met Thulani Serero en de naar Manchester United vertrokken Daley Blind. Met de demarrage en de steekbal als zijn grote wapens bleek hij van grote waarde in het vierde opeenvolgende kampioensjaar van de club.

Nu is alles anders. De Boer heeft zich een ongeluk gepuzzeld na het vertrek van Blind. Viergever, Zimling en Serero hebben het allen mogen proberen als controlerende middenvelder, maar Jairo Riedewald lijkt als voorlopige winnaar uit de strijd te zijn gekomen. Kalm en betrouwbaar is de tiener aan de bal, doortastend als er moet worden opgetreden.

Op links is er nu de assistentie van Lucas Andersen, de frêle Deen die op het middenveld eindelijk durft te voetballen en zijn kenmerkende dribbels met grotere regelmaat etaleert. Is na elf speelronden in de competitie dan toch eindelijk het nieuwe Ajax-middenveld geboren? Het lijkt erop.

Lasse Schone (L) van Ajax heeft de 1-0 gescoord tegen FC Dordrecht en viert dat met Ricardo van Rhijn (R) en Anwar El Ghazi. Beeld anp
Lasse Schone (L) van Ajax heeft de 1-0 gescoord tegen FC Dordrecht en viert dat met Ricardo van Rhijn (R) en Anwar El Ghazi.Beeld anp

Klaassen: 'Het gaat steeds beter en er is steeds meer ritme. Riedewald speelt er alsof hij dat al jaren doet. En bij Lucas komen zijn aanvallende intenties er beter uit.'

Dan zijn eigen spel. Dat valt terug te brengen tot vier bepalende momenten. Het eerste dient zich aan in de 25ste minuut. Na een dribbel van Andersen ontvangt Klaassen de bal in het strafschopgebied. Eenvoudig kapt hij Peersman uit, waarna hij volledig vrij met links onbeholpen over schiet.

Het moet dan 2-0 zijn, na de openingstreffer van Schöne in de 21ste minuut op aangeven van de sterk spelende El Ghazi. Bij Klaassen is een blik van ontgoocheling zichtbaar. Hoe kan hij zo ondoordacht inschieten? Na afloop zegt hij, een tikkeltje plat: 'Het was gewoon een kutschot.'

Dan de 48ste minuut. Hij staat helemaal vrij op de rand van het strafschopgebied als hij de bal van Schöne heeft ontvangen. De specialist krult zo'n bal op z'n minst binnen de palen. Maar Klaassen schiet hoog over.

Hij oogt geïrriteerd en loopt scheidsrechter Ed Janssen bijna omver, terwijl hij zich licht vloekend omdraait. 'Het enige dat ontbreekt is het scoren', zegt hij. 'Maar dat moet wel echt beter.'

Zelfkritiek is vaak in ruime mate aanwezig bij Ajacieden. Wat dat betreft is Klaassen geen uitzondering. Dus gaat hij ook niet al te uitgebreid in op zijn sterke assists. In de 69ste minuut bedient hij Veltman met een fluwelen passje in de diepte, waarna de centrumverdediger even knap afrondt met een stiftje. Het is dan 3-0.

In de 75ste minuut stelt hij Andersen in staat te scoren, nadat hij hem met een kopbal vrij voor doelman Kurto heeft gezet. Zo wint Ajax schijnbaar comfortabel met 4-0. Maar er moet een foute beslissing van arbiter Janssen aan vooraf gaan. Die stuurt verdediger Lima in de 63ste minuut weg met zijn tweede gele kaart voor een overtreding die is begaan door invaller Pisas.

Het is een storende arbitrale fout op een verder weinig enerverende avond. Klaassen weet het. Tegen Barcelona moet alles in zijn woorden 'top' zijn. Om te beginnen zijn eigen prestatie.

Meer over