Ajax tilt Heerenveen over dode punt heen

Heerenveen zat donderdag nog in zak en as, maar na het bezoek van Ajax is het optimisme weer terug.

HEERENVEEN - Heerenveen 2 - Ajax 2

'Noodoplossingen', noemde Marco van Basten donderdag de spelers met wie hij Heerenveen een nieuw gezicht moet geven. De Friese club was toen net uitgeschakeld voor de Europa League door het Noorse Molde. Tegen Ajax stond zijn ploeg zondagmiddag op als een grimmige, energieke eenheid, die in een meeslepend en - door vele individuele fouten tot het slotsignaal - fascinerend voetbalgevecht de landskampioen op de rand van zijn eerste seizoennederlaag bracht.

Dat gebeurde nadat de Ajacied Serero, die tweemaal had gescoord, vrij snel na de hervatting na een overtreding op Djuricic werd weggestuurd. Tegen tien man kreeg Heerenveen verreweg de beste kansen via Djuricic, Kums en Valpoort, nadat Ajax na een overtuigende start in de eerste helft de mogelijkheden had laten liggen om afstand te nemen. Het uiteindelijke 2-2- gelijkspel betekende de derde remise van de Friezen deze competitie. Eerder kwam de ploeg bij Feyenoord en AZ tot respectievelijk 1-1 en 0-0.

Even leek in die zinderende slotfase voor kolkende tribunes het Wonder van Heerenveen te herleven. Dat mirakel bestaat slechts in de overlevering; en bij de met de club sympathiserende opa's en vaders die zich herinneren hoe op 7 mei 1950 de club op de wondersloffen van Abe Lenstra een 5-1-achterstand tegen Ajax omboog in een historische 6-5-zege.

Het is waar 'grijs' Heerenveen tot op de dag van vandaag opgewonden over kan raken. In het heden is 'Us Abe' een gedenkwaardig monument bij de hoofdingang van het stadion van Heerenveen.

Na Van Bastens aanklacht tegen het directiebeleid, donderdag, is Heerenveen een club op zoek naar rust en nieuwe heldendaden. 'We hebben elkaar inmiddels recht in de ogen gekeken en hebben een punt gezet achter het verhaal van de afgelopen week', zei Van Basten na het spektakel, dat volgens Ajax-trainer Frank de Boer ook in 7-7 of 7-6 voor Heerenveen had kunnen eindigen.

De vuurkracht is verdwenen bij de Friezen na het vertrek van Dost, Narsingh en Assaidi, die vorig seizoen tot een productie van 79 treffers kwamen. In de eerste drie competitierondes scoorde Heerenveen alleen uit een strafschop (tegen Feyenoord), en ook Europees schitterde de club tegen Molde door machteloosheid. Van Basten verschool zich in een woedeuitval achter gebrek aan loyaliteit van het bestuur, dat hem de kans had ontnomen om een deel van de transferinkomsten (17 miljoen) te herinvesteren.

Achter de schermen laaide het ongenoegen op, maar op het veld richtte Heerenveen juist de rug, toen het door Ajax een kwartier lang in zijn stellingen was vastgezet. Feit was dat Heerenveen zich, met vier deze zomer aangetrokken nieuwelingen (Marecek, Finnbogason, Zuiverloon en De Ridder), een kwartier op 'safe' speelde. Het bouwde, door de linies dicht op elkaar te laten spelen, een muur van beton op en daagde de toen veel betere tegenstander uit het initiatief te nemen.

Ajax heerste totdat Thulani Serero in de 13de minuut het verschil, uit een prachtige, eerst nog afgeslagen voorzet van Boerrigter, tot uitdrukking bracht: 0-1. Serero miste nog geen minuut later de kans op 0-2 door in vrije positie op de paal te schieten. 'Je denk dat er dan wel iets knakt bij de tegenstander, maar dat gebeurde niet', constateerde Frank de Boer later.

Het duel kantelde na een misser van scheidsrechter Van Boekel die bij een lobje van Djuricic hands van Alderweireld constateerde, terwijl hij de bal slechts op zijn voorhoofd had gekregen. Maar vanaf elf meter ramde de verder weer sterk spelende Djuricic de bal hoog in de tribunes. Tekenend voor het echte voetbalgevecht waren de kansen die zich aan weerszijden voordeden.

Djuricic faalde na balverlies van Schöne, Finnbogason schoot op de lat, net als Siem de Jong aan de andere kant en Heerenveen kwam nog toevallig op 1-1, toen Vermeer zo onhandig reageerde op een terugspeelbal van de niet sterk spelende Van Rhijn dat Finnbogason de bal kon onderscheppen en de bal in het lege doel kon schieten: 1-1.

De deze zomer van Lokeren overgenomen IJslandse spits zette Heerenveen op slag van rust op 2-1, nadat Marecek hem met een subtiele pass had aangespeeld en hij in de hem geboden vrijheid vernietigend kon uithalen. 'We moeten veel mannelijker optreden', zei Frank de Boer 'We hebben te slap gespeeld op het moment dat Heerenveen koos voor opportunisme.'

Dat was het geval nadat Serero eerst, twee minuten na rust, Zomer in een persoonlijk duel had afgetroefd en Ajax koelbloedig op 2-2 zette en vervolgens toen de Zuid-Afrikaanse middenvelder een aanslag met twee benen op de achillespezen van Djuricic inzette. Dat gebeurde zeven minuten na rust en hoewel Ajax ook daarna zijn bijdrage leverde aan het spektakel, was het Heerenveen dat tot het gaatje ging om tot winst te komen op de avond waarop het voetbal in Friesland er na de troosteloze Europa League-avond van donderdag opeens weer beter uitzag.

De verwijten waren verstomd en het voor vandaag door voorzitter Veenstra aangekondigde koffie-uurtje ter verzoening werd direct maar geannuleerd met de mededeling dat het ongenoegen inmiddels uit de lucht is.

undefined

Meer over