Ajax stap dichter bij landstitel na nipte overwinning bij Cambuur

Aanvoerder Davy Klaassen vatte het spel van Ajax in de eerste helft bij SC Cambuur goed samen: 'Het leek nergens op.'  Na rust volgde herstel en voldeed de koploper aan de eerste van vijf resterende opdrachten: winnen, om PSV in ieder geval voor te blijven.

Davy Klaassen (r) viert de 0-1 met Anwar el Ghazi. Beeld anp
Davy Klaassen (r) viert de 0-1 met Anwar el Ghazi.Beeld anp

De uitslag was 0-1, bij de nummer achttien van de eredivisie, door een treffer van aanvoerder Klaassen. De persconferentie na afloop was nog bezig toen het nieuws doorsijpelde dat PSV, een uur later begonnen dan Ajax, op 1-0 was gekomen tegen Willem II. En dus blijft het verschil twee punten, in het voordeel van Ajax, nu met nog vier duels te spelen.

Ajax was duidelijk opgelucht na een van zijn minste wedstrijden sinds de winterstop, waarbij trainer Frank de Boer aangaf dat hij wist dat het moeilijk zou worden, op het kleine kunstgrasveld in Leeuwarden. De gebalde vuisten van Klaassen na afloop, diens schreeuw, de omhelzing met collega-middenvelder Gudelj, het waren zichtbare tekenen van die opluchting. Ajax wist tot de rust nauwelijks tot kansen te komen, door het trage tempo en het gebrek aan diepgang. Cambuur speelde vrij defensief en kwam aanvallend helemaal niet tot dreigende acties.

Verdediger Mike van der Hoorn van Ajax, die al na een paar minuten een strafschop had kunnen krijgen toen Barto aan zijn shirt trok, raakte halverwege de eerste helft geblesseerd na een botsing met doelman Nienhuis. Van der Hoorn probeerde het nog even, maar moest zich laten vervangen door Van Rhijn. Hij liep een scheurtje op achter het oor en stijve spieren na een zogenoemd ijsbeentje .

Davy Klaassen (r) scoort en viert de 0-1 met Anwar el Ghazi en Arek Milik. Beeld anp
Davy Klaassen (r) scoort en viert de 0-1 met Anwar el Ghazi en Arek Milik.Beeld anp

Tweede helft

Na rust durfde Cambuur iets meer, omdat het voelde dat Ajax kwetsbaar was. De beste kans op de openingstreffer was voor Hoefdraad, die na een fout van Bazoer tot een schuiver kwam, gepakt door doelman Cillessen. Ajax kreeg door de dadendrang van Cambuur wat meer ruimte en profiteerde na ruim een uur, mede dankzij El Ghazi, die net was ingevallen voor Schöne. Hij passeerde op de rechterflank Van der Laan, waarna Klaassen de voorzet knap inkopte. In de resterende tijd had Ajax nog een keer of drie kunnen scoren, maar Younes, Milik en El Ghazi misten behoorlijke kansen.

'In de tweede helft speelden we opportunistischer. Dan moet de bal een keer goed vallen', concludeerde de verliezende trainer Marcel Keizer. En Frank de Boer: 'We wisten dat de kansen zouden komen. Na de 0-1 verzuimden we uit te lopen. Zolang het zo blijft, weet je dat het nog alle kanten opkan.' Vandaar de opluchting.

Meer over