Ajax redt het tegen AZ ook zonder El Hamdaoui

.

eredivisie


ajax4 az0

AMSTERDAM - De advertentie voor een echte centrumspits was tegen een futloos AZ niet nodig. Maar Ajax-trainer Frank de Boer beseft dat hij na de verbanning van Mounir El Hamdaoui noodgrepen moet toepassen om in de vacature-Suarez te voorzien. Dario Cvitanich was na zijn terugkeer uit Mexico alweer afgeschreven. Maar de Argentijn behoorde zondag bij gebrek aan beter weer tot de selectie van Ajax.


Zelden zal Ajax in de competitie zo weinig weerstand hebben ondervonden als tegen AZ, dat onherkenbaar was na het heroïsche gevecht met FC Twente. De Zeeuw scoorde al na vijf minuten, De Jong tekende als diepste aanvaller voor de 2-0. Ebecilio en Anita maakten het kwartet vol. El Hamdaoui werd niet gemist, bleek ook uit plagerige liedjes vanaf de tribunes.


De Boer wenste zondag geen woord meer vuil te maken aan het conflict met El Hamdaoui. Volgens de topscorer met het grote ego had hij geen 'ontoelaatbaar gedrag' vertoond, zoals zijn coach in de rust van het bekerduel met RKC had geconstateerd. De jongste controverse had binnenskamers moeten blijven, zei De Boer. En dus kondigde hij met een diepe zucht een volgend gesprek aan met El Hamdaoui, die zich vandaag weer bij de reserves van Ajax mag melden.


Die plek leek gereserveerd voor de dolende Dario Cvitanich, een al bijna vergeten aankoop van Marco van Basten in 2008. De Argentijn heeft in Amsterdam nimmer weten te overtuigen. Cvitanich werd begin dit seizoen zelfs uitgeleend aan het Mexicaanse Pachuca. Bij Ajax zat niemand op hem te wachten, tot Suarez naar Liverpool vertrok en El Hamdaoui opnieuw botste met coach De Boer.


Tegen RKC zat Cvitanich nog op de tribunes, zondag werd hem na een uur tegen AZ een invalbeurt gegund. Hij was de aangever bij Anita's treffer, maar viel vooral op in een duel met een invaller van AZ, die al na drie minuten weer mocht inrukken. Pellè stond koud in het veld, toen Ebicilio het duel met een fraaie schuiver besliste. Even later kreeg de Italiaanse aanvaller de rode kaart van arbiter Blom na een grove tackle op de benen van Cvitanich.


Zelfs Verbeek kon leven met die sanctie, al constateerde hij terecht dat ook Cvitanich onbesuisd inkwam met twee benen. De als altijd eigenzinnige coach van AZ repte vrijdag van een 'complete anarchie bij de KNVB', omdat de arbitrage volgens hem met twee maten zou meten. Achter dat excuus kon hij zich tegen Ajax niet verschuilen.


Verbeek klaagde dat hij werd geschorst na een woordenwisseling met de vierde official, terwijl zijn Twente-collega Preud'homme de vierde man 'bijna opat'. Verbeek vond het rood voor Viergever onterecht, Ajacied Vertonghen ging daarentegen vrijuit. Zo bepaalden de scheidsrechters indirect wie kampioen zou worden, aldus Verbeek.


Cynisch concludeerde Verbeek dat AZ de competitie niet had beslist. 'Wij verloren van PSV en Ajax met dezelfde cijfers.' Zijn analyse op de zielloze vertoning van zijn ploeg was al even gekleurd. Verbeek had vermoedelijk als enige passie en uitstekend positiespel van AZ gezien.


En na een voorzichtige tegenwerping: 'Ik heb Vitesse-VVV gezien, dat wil ik je niet aandoen.' In een bijna perfecte imitatie van Louis van Gaal blafte hij een lokale verslaggever af die het aantal terugspeelballen had geturfd. 'Dat neem ik niet serieus, want jij hebt er geen verstand van', zei de weer eens starre Verbeek.


De Boer, geamuseerd: 'Ik heb geen inspiratieloos AZ gezien.' Verbeek: 'Zie je wel, ik heb een medestander en niet de minste.' Feit was dat AZ pas in de slotminuut van de eerste helft een slap rollertje op het doel van Ajax-keeper Stekelenburg liet noteren, en ook geen vat had op het speelse middenveld van Ajax, met de lichtgewichten Anita, Eriksen en De Zeeuw.


De Boer verwacht immers een optimaal rendement van zijn speelwijze met een 'bijsluitende' middenvelder naast De Jong, die tegen wil en dank de spitspositie bekleedt. Zondag werd die tactiek al na vijf minuten beloond.


Ebecilio ontpopte zich linksbuiten als de kwelgeest van Marcellis: ook nu gaf de back van AZ de Ajacied te veel ruimte. De vraag was vervolgens of aanvoerder Schaars zijn directe tegenstander De Zeeuw liet lopen of dat libero Moreno hem had moeten oppakken. Op het veld ontspon zich meteen een felle discussie tussen het tweetal. Verbeek, droogjes: 'Die kwam in elk geval te laat.'


Dat geldt ook voor de discussie over de status van El Hamdaoui. Hij zou zich al vanaf de eerste dag onmogelijk hebben gemaakt bij Ajax. Wellicht wordt de spits die zijn ploeg naar de Champions League schoot, donderdag wel gemist in de eerste ontmoeting met Spartak Moskou in de achtste finales van de Europa League.


Meer over