Ajax na zege op Twente dicht bij kampioenschap

Frank de Boer is de teamdenker bij uitstek in een wereld van ego's. Na het laatste thuisduel, terwijl de vreugde van het volk een vlucht neemt, laat hij de omroeper schreeuwen: het team is man van de wedstrijd. Nog meer gejuich stijgt op.

Mike van der Hoorn zorgde voor de bevrijdende 2-0 voor Ajax. Beeld anp
Mike van der Hoorn zorgde voor de bevrijdende 2-0 voor Ajax.Beeld anp

Ajax, mondiaal beroemd om zijn grote individuen, is anno 2016 vooral een team. En Frank de Boer kiest altijd de man van de wedstrijd bij Ajax, de bijna-kampioen van de eredivisie. Dat zou de vijfde titel zijn in zes jaar; een topprestatie, bijna zonder weerga.

Het team wandelt dus een ereronde en laat zich bejubelen na de 4-0 tegen FC Twente, en het team belijdt met de mond alvast scherpte voor volgende week. Een zege bij De Graafschap is vrijwel zeker genoeg, met een positief saldo van zes doelpunten. Tenzij PSV daarbij dus met onwezenlijke cijfers wint in Zwolle.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Van der Hoorn

Ajax mist vaak creativiteit alsmede de frivoliteit en diepgang om echt een mooi elftal te zijn. Ajax is soms een saaie ploeg, maar zondag kwamen veel lijnen op een treffende manier samen, zoals dat hoort kort voor een kampioenschap. Serero, de lang geblesseerde, kleine strijder uit Zuid-Afrika, is net op tijd terug in de ploeg als controleur. Het duo Viergever-Van der Hoorn is dragend, centraal achterin, terwijl ze eigenlijk invallers zijn.

Dan Cerny, een jongen van 18 met een vrijpostige blik. De Boer was onlangs speciaal voor hem bij Volendam Jong Ajax gaan kijken. Hij zag er Cerny langs de lijn denderen. Die gaat meedoen tegen Twente, dacht de trainer in het stadionnetje dat vlak bij zijn huis in Monnickendam ligt.

Mike van der Hoorn is jaren verguisd, vooral in seizoen 1 en 2 bij Ajax. Nu beleeft hij een uitstekend derde jaar, na het wegvallen van Riedewald. Nooit beschouwde De Boer hem trouwens als miskoop. Hij had gewoon een goede, ervaren centrale verdediger nodig. Wist hij hoe snel Veltman en Riedewald zich zouden ontwikkelen? Je kunt bovendien niet alleen jeugd opstellen. Het volk bezong Van der Hoorn, 'Mi-key, Mi-key van der Hoorn', toen die 2-0 inkopte, tien minuten voor tijd, en daarmee het elftal bevrijdde.

Vaclav Cerny, die voor het eerst een basisplaats had, wordt omhelsd door Nemanja Gudelj na het scoren van de 1-0. Beeld anp
Vaclav Cerny, die voor het eerst een basisplaats had, wordt omhelsd door Nemanja Gudelj na het scoren van de 1-0.Beeld anp

Want hoe matig Twente zich ook verweerde, de 1-1 had zomaar kunnen vallen, als Cabral de bal bijvoorbeeld aan Ziyech had gegeven, kort voor rust, in plaats van zielloos zelf te schieten. Cabral, met zijn blauwe lange broek in de zon, verspeelde vóór de 1-0 de bal knullig aan Veltman, die Cerny op weg stuurde naar succes.

Cerny rechtsbuiten dus. Razendsnel ventje. De Boer wist dat Thesker door nood gedwongen de weinig beweeglijke linksachter was. Trainer René Hake baalde dat het in de slotfase nog 4-0 werd, omdat Twente het een beetje liet lopen, zoals hij zich uitdrukte.

Zo kun je doorgaan, op complimentendag. Viergever verdedigde soeverein en kwam een keer prachtig mee op, na een heerlijke pass van Younes. Zijn lobje viel tot zichtbaar afgrijzen op de paal. Fischer, het talent dat vooral talent blijft, viel in en scoorde meteen. Younes, de leukste speler van allemaal, kegelde na twee assists ook nog de 4-0 binnen. Hij is beslissend de laatste weken, bijna elke keer weer, of het nu bij Willem II was, bij Cambuur of gisteren.

Amin Younes scoorde de vierde treffer voor Ajax. Beeld anp
Amin Younes scoorde de vierde treffer voor Ajax.Beeld anp

Doelsaldo

Ja, die late 4-0 was even schrikken voor PSV, dat bij 5-2 aardig op weg leek toch nog iets van de achterstand in doelsaldo af te knabbelen. In plaats daarvan bleef het verschil zes treffers in Amsterdams voordeel. En dan was daar dus doelman Cillessen, met zijn cruciale redding op een schot van Ziyech, de sterspeler van FC Twente die zich ondanks een paar gouden aanrakingen een beetje verschool. Of Veltman, de steunpilaar in de verdediging met slechts 20 treffers tegen in 33 duels. De Boer heeft een punt met zijn lofzang op het team.

De Boer had zich intussen niet beziggehouden met de tussenstand in het duel van PSV. Ja, tijdens de rust wist hij de stand: 3-2. Niets aan de hand dus. Ajax is bijna kampioen en De Boer weet het. Winnen van De Graafschap, dat zich als voorlaatste voorbereidt op de nacompetitie om degradatie te voorkomen, terwijl de tegenstander van PSV, Zwolle, volop strijdt voor een plek in de nacompetitie om Europees voetbal. De Boer, nochtans: 'Het blijft sport. Zij hebben niets te verliezen. Wij alles. Als we heel geconcentreerd zijn, gaan we winnend van het veld af.'

Het zal nochtans best een zenuwentoestand zijn, volgende week op de Vijverberg en in Zwolle, waar PSV bovendien zal moeten uitkijken voor de snelheid van Becker en Menig op de vleugels. Zij zijn uitgeleend door Ajax. Of De Boer ze nog belt, ter motivatie? 'Nou, dat hoef ik niet te doen, hoor. De spelers hebben veel onderling contact.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over