Ajax moeizaam en met een portie geluk langs Utrecht

Ajax is er zondagmiddag met veel moeite in geslaagd te winnen van FC Utrecht. In de Amsterdam Arena eindigde de wedstrijd in 3-2. Utrecht sneed zichzelf in de vingers met een ongelukkig eigen doelpunt van Ramon Leeuwin en een eveneens onfortuinlijke handsbal van Rico Strieder, die Ajax een strafschop opleverde.

Redactie
Ajacied Davinson Sánchez in duel met FC Utrecht-speler Nacer Barazite. Beeld anp
Ajacied Davinson Sánchez in duel met FC Utrecht-speler Nacer Barazite.Beeld anp

Met Hakim Ziyech terug in de basiself trad Ajax op nagenoeg volle sterkte aan. Niettemin konden de Amsterdammers weinig imponeren in de eerste helft. Integendeel, de bezoekers waren sterker en maakten als eerste aanspraak op de openingstreffer.

Die kwam in de 27ste minuut via Kevin Conboy. De verdediger van Utrecht kopte een hoekschop in die even daarvoor onnodig was weggegeven door Ajacied Nick Viergever. Na de treffer was Utrecht opnieuw gevaarlijk, ditmaal via Sébastian Haller en Richairo Živkovic. Pas in de slotfase van de eerste helft kwam Ajax in de buurt van een treffer. Doelman Robbin Ruiter hield met een uitstekende reflex Amin Younes van scoren af en reageerde ook sterk op een vrije trap van Ziyech.

Eigen doel

Na rust werd Ajax in het zadel geholpen door een ongelukkige eigen goal van Leeuwin. De verdediger van Utrecht tikte een voorzetter van Younes langs keeper Ruiter.

Na de gelijkmaker namen de Amsterdammers het initiatief in de wedstrijd over. Ajax kreeg kansen, Utrecht pakte vooral gele kaarten. In de 77ste minuut maakte Utrecht-verdediger Strieder een ongelukkige handsbal in het eigen strafschopgebied na een schot van Viergever. Vanaf elf meter schoot Lasse Schöne raak.

In de slotfase tekende Ziyech aan voor de 3-1. Wederom een merkwaardige treffer: de Ajacied raakte de bal maar half, maar het zachte tikje bleek voldoende om doelman Ruiter te passeren. Utrecht sloeg nog eenmaal terug met een treffer van Mark van der Maarel, die vlak daarvoor was ingevallen.

Schöne schiet zijn strafschop raak. Beeld anp
Schöne schiet zijn strafschop raak.Beeld anp
Meer over