Ajax mist stoere kerels

De grote man van drie dagen eerder is eigenlijk nog een jongen, zo ondervond Ajax op een leerzame middag in Tilburg, waar het armlastige Willem II resideert. Riechedly Bazoer (18) pendelde donderdag van strafschopgebied naar strafschopgebied tegen Legia Warschau 'met Frank Rijkaard-achtige stappen', zo jubelde commentator van dienst Sierd de Vos.

Ajax-speler Anwar El Ghazi baalt van het gelijkspel tegen Willem II. Beeld anp
Ajax-speler Anwar El Ghazi baalt van het gelijkspel tegen Willem II.Beeld anp

Tegen Willem II had Bazoer een aandeel in de 1-0 van Arek Milik. Fijn tikje door de lucht naar Lasse Schöne, die de bal doorliftte naar Milik, die met wat geluk afrondde: 1-0. In de 52ste minuut lag de middenvelder op de grond na een duel met de veel potiger Mitchell Dijks en 20 seconden later stond de 1-1 op het scorebord. Bazoer werd na ruim een uur gewisseld, een mager zesje rijker.

'Rijkaard? Sierd is gek', lacht Bazoers oudere broer Irchandly, tevens zijn zaakwaarnemer.

Ajax-speler Anwar El Ghazi, Willem II speler Mitchell Dijks. Beeld anp
Ajax-speler Anwar El Ghazi, Willem II speler Mitchell Dijks.Beeld anp

Bazoer komt er wel

Bazoer heeft een rijzig lijf, dat alleen nog maar aan kracht zal winnen, en valt in technisch opzicht op door zijn bijna volmaakte tweebenigheid. Broer Irchandly: 'Het gaat supergoed, maar we zijn nuchter, we calculeren al een terugval in.'

Maar Bazoer gaat er waarschijnlijk wel komen. Net als Davy Klaassen. En dan heeft Ajax nog Sinkgraven, El Ghazi, Kishna, Nouri, Muric en Andersen. De uittredend kampioen is als de Monopoly-speler die op de belangrijkste straten hotels heeft neergezet. Vroeg of laat betaalt zich dat uit.

Ajax bouwt met jonge stenen, dat wel. En meestal van hetzelfde type. In voorgaande (kampioens-)jaren viel de ploeg ineens als een puzzel in elkaar en werd gewonnen volgens een vast recept: vóór rust kapot spelen, na rust opvegen.

Voetbal ebt weg na de thee

Dit jaar ebt het voetbal na de thee juist weg uit de ploeg. 'Voetballend vind ik Vitesse beter', constateerde Willem II-coach Jurgen Streppel. Zijn ploeg verloor vorige week kansloos van de Arnhemmers.

Tegen Ajax was het strijdplan hetzelfde: hoog druk zetten en dan de duels winnen. Maar pas na rust rolden de Tilburgse spierballen op volle kracht. Ali Messaoud profiteerde van dramatisch slecht ingrijpen van de Ajax-defensie. En doordat Samuel Armenteros vlak voor tijd naliet te scoren, bleef het 1-1.

'Tja', zei Streppel, 'een begroting is niet altijd leidend.' Zeker als je zo weinig met al dat geld doet. 'Frank raakt elke keer zijn beste spelers kwijt en moet het dan doen met 18-jarigen. Ja, dat gaat met vallen en opstaan. Ik heb ongelooflijk veel respect voor hem.'

Ali Messaoud vreugde na het scoren van de gelijkmaker tegen Ajax Beeld anp
Ali Messaoud vreugde na het scoren van de gelijkmaker tegen AjaxBeeld anp

Wisseldrift

Minder respect had de Willem II-coach overigens voor de wedstrijdanalyse van zijn collega. Frank de Boer bedoelde zijn eigen Ajax toen hij zei: 'Er verdiende maar één ploeg te winnen vandaag.'

Dat was inderdaad ver bezijden de waarheid. Wellicht denkt de Ajax-coach zijn ploeg zo vertrouwen terug te geven, als tegenwicht voor zijn wisseldrift. Viergever, Moisander, Schöne, Milik, Kishna; ze weten niet meer waar ze aan toe zijn. Dat de roulatie mede veroorzaakt wordt door blessuregevoeligheid (bij Boilesen, Serero, Klaassen en Sigthórsson) geeft juist meer voeding aan de roep om stoere kerels in het Amsterdamse.

Stoere kerels van nature

Stoere kerels zijn Willem II'ers van nature, afgaande op de eerste strofe uit het clublied. Streppel, tevens technisch directeur, pikt graag spelers op met een vlekje. Zoals Jerson Cabral, als te lastig geëtiketteerd door Feyenoord en FC Twente. Bij Willem II sticht de flankspeler met zijn fluwelen linkerbeen voortdurend gevaar.

De wat corpulent ogende linksback Dijks viel af bij Ajax en wandelde zo in de armen van Streppel. 'Toen was hij helemaal niet fit. Nu komt er niemand langs en blijft hij opkomen,' looft de trainer.

Ook voor Armenteros, Ondaan en de broertjes Wuytens geldt dat het geen deukvrije bolides uit een recent bouwjaar zijn. Ze leerden de goudmijntjes van Ajax wel waardevolle lessen.

Meer over