Ajax mist de fut om vormcrisis te verdoezelen

'Kijken wat voor rotzooi we vandaag gaan zien.' Aldus sprak de ene Ajax-supporter tot de andere Ajax-supporter zondagmiddag in de metro op weg naar de Arena....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

AMSTERDAM

Geen Nederlander moppert zo opgewekt als een Amsterdammer, maar drie uur later zal de toon allicht minder monter zijn geweest, ondanks de 4-0 overwinning op Cambuur. Zij die Ajax dit seizoen vaker zagen, meenden nog niet eerder op zoveel ellendigs te zijn onthaald.

Zeker voor rust speelde Ajax inderdaad bedroevend slecht en wat misschien nog wel erger was: ongeïnspireerd. Trainer Morten Olsen wilde na afloop doen geloven dat Ajax met geduld en beleid zijn kansen moest creëren omdat Cambuur zo gegroepeerd had verdedigd.

Maar daarmee viel niet het slome en onoplettende voetbal te verhullen. Nooit schakelde Ajax in de eerste 45 minuten voortvarend over van verdediging op aanval, talloos vaak stonden aanvallers buitenspel en dat had niets te maken met iets energieks als gretigheid.

Tien van de elf Ajacieden die zich dat konden aanrekenen, waren ook verantwoordelijk geweest voor de 1-0 nederlaag halverwege de week tegen Olympiakos Piraeus. Alleen Grnkjaer was er nu niet bij. Op zijn plaats stond gisteren Kinkladze die hem in Athene ook al had vervangen.

Grnkjaer was tegen Cambuur zelfs buiten de selectie gehouden en dat gold ook voor gereputeerde krachten als Melchiot en Benni. Volgens Olsen had dat niets met vormverlies te maken, maar met het zware wedstrijdprogramma. 'Ik kies niet tegen de spelers, ik kies voor de ploeg.'

Door deze keuze was er op de bank een plekje vrijgekomen voor Arno Splinter. Twee jaar geleden was de nu 21-jarige Splinter nog een noodgreep voor Van Gaal in diens laatste seizoen bij Ajax. Maar in het tweede elftal heeft Splinter zijn talenten steeds verder ontwikkeld en Olsen is er inmiddels zo van onder de indruk geraakt dat hij al na twintig minuten zijn heroptreden in Ajax' eerste maken.

Splinter verving in het hart van de verdediging Rudy die deze week vader werd en dat had hem, zo bleek Olsen, nogal van zijn stuk gebracht. De Ajax-trainer hoopte met Splinter preciezere passing te krijgen, maar werd pas in de tweede helft, en dan nog met mate bediend.

Voor de pauze modderde Ajax, inclusief Splinter, voort. Slechts één vlotlopende aanval viel er te noteren. Daarmee werd vlak voor rust Litmanen in stelling gebracht, maar zijn te zachte schot werd door de Friese doelman De Ron gestopt.

Ajax leidde op dat moment net met 1-0. De achtste hoekschop, genomen door Witschge, werd door Ronald de Boer in het hart van het doel gekopt, terwijl De Ron op weg was naar de verste hoek.

Dat doelpunt was goed voor de wedstrijd omdat het Cambuur dwong ook iets te ondernemen. Daartoe schoof trainer Kruys zijn verdediger Hendriksen iets naar voren. Dat was weer goed voor Ajax, want Cambuur gaf daardoor achterin nogal wat ruimte weg.

Zo stond Wamberto helemaal vrij voor het doel toen Tobiasen de bal in de vijftigste minuut laag voorzette. De enige Ajacied die gisteren met plezier zijn werk leek te verrichten, kon gemakkelijk scoren.

Een klein halfuurtje later smaakte Arveladze eindelijk weer eens het genoegen van een treffer. Vorig jaar was hij met 25 doelpunten topscorer bij Ajax, maar dit seizoen wil het niet vlotten. Slechts eentje had hij er tot zondag in eredivisieverband gemaakt. Maar Olsen handhaaft hem toch en alleen al vanwege zijn ijver verdient Arveladze die steun. Na een paar enorme missers was het gisteren tegen vieren eindelijk weer eens raak; van dichtbij, op een pass van Ronald de Boer.

Splinter had aan de basis van dat doelpunt gestaan en daarmee aan de verwachtingen van Olsen voldaan. Maar twintig minuten eerder was Splinter bijna ook verantwoordelijk geweest voor een tegentreffer van Cambuur.

Hij verspeelde de bal achterin knullig, maar had geluk dat invaller Van Rijswijk vervolgens van dichtbij naast schoot. Het was de enige reële kans voor Cambuur. Dat zegt alles over het Friese verweer zondag in de Arena en alles over de zege van Ajax die uiteindelijk met de cijfers 4-0 in de tabellen verdween.

Twee minuten voor tijd draaide Arveladze met een serie kapbewegingen de verdediging van Cambuur dol, maar was er zelf kennelijk ook een beetje duizelig van geworden. Een slap schotje was het sluitstuk, maar Arveladze had het geluk dat de van een hamstringblessure herstellende Hoekstra ter plekke was om de rebound in te tikken.

Meer over