Ajax-lid uit functies gezet in misbruik-zaak

Ajax heeft het prominente clublid dat werd beschuldigd van seksueel misbruik uit al zijn functies ontheven. Het besluit is volgens Ajax 'in gezamenlijk en goed overleg' genomen.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MAUD EFFTING; WILLEM FEENSTRA

AMSTERDAM - De vrijwilliger, die ruim dertig jaar vele belangrijke functies bij Ajax vervulde en vaak in aanraking kwam met jonge spelers, kreeg vorig jaar al een kleedkamerverbod. Ook mocht hij geen enkel direct contact meer hebben met spelers en jeugdspelers. Mail-, sms- en telefoonverkeer met voetballers werd hem verboden. Daarnaast raakte hij taken kwijt, zoals het instrueren van de ballenjongens.

De zaak kwam aan het rollen nadat een oud-speler ruim een jaar geleden onder ede had verklaard dat hij seksueel was misbruikt door de man. Ajax schakelde daarop een onderzoeksbureau in. Dat constateerde volgens de clubleiding dat 'de aanvankelijke melding over seksuele handelingen met een minderjarige Ajax-speler niet juist was gebleken'. Het bureau concludeerde niettemin dat de vrijwilliger 'een risicobron' was en dat hij zich schuldig had gemaakt aan verschillende vormen van 'grensoverschrijdend gedrag'.

Bij Ajax ontstond grote onrust omdat hij zich niet aan de gedragsregels zou houden, meldde de Volkskrant in december. In september eisten Wim Jonk en Dennis Bergkamp, lid van het technisch hart van de club, in een brandbrief dat de man per direct werd verwijderd van het jeugdcomplex. De clubleiding weigerde dit meermaals.

Nu verliest hij alsnog al zijn functies. 'Afgelopen week is met de man gesproken over zijn positie', aldus Ajax. 'Nadat de zaak in de publiciteit is gekomen, is er niet veel veranderd in de situatie. Er zijn er geen nieuwe meldingen binnengekomen over hem. Wel heeft Ajax zich afgevraagd of het wenselijk was om door te gaan. Vanuit Ajax is besloten dat dat niet wenselijk was. Maar het was een gezamenlijke beslissing; hij was het ermee eens.'

Het clublid laat via advocaat Diederik Oolbekkink weten dat hij zich kan vinden in het besluit, maar dat hij zich 'nimmer schuldig heeft gemaakt aan seksueel ontoelaatbaar gedrag'. Zijn identiteit is bekend bij de Volkskrant, maar wordt vanwege zijn privacy niet bekendgemaakt. Volgens Oolbekkink stelt zijn cliënt zich op het standpunt dat het onderzoek hem op het punt van seksueel misbruik vrijspreekt en is hij 'onherstelbaar beschadigd'.

Ajax wil het besluit niet verder toelichten. 'Dat komt ook doordat het zo'n delicate kwestie is', aldus de woordvoerder. De vrijwilliger mag wel op het jeugdcomplex blijven komen en blijft lid van de club.

undefined

Meer over