Ajax leunt achterover, gaat knokken en wint weer nipt

Willem Vissers
Hennie Spijkerman geeft Davy Klaassen een aanwijzing tegen Groningen. Beeld Stanley Gontha
Hennie Spijkerman geeft Davy Klaassen een aanwijzing tegen Groningen.Beeld Stanley Gontha

Korte weerslag van een ochtendlijk gesprekje tussen twee voetbaltrainers, in een hotel in Beetsterzwaag, Friesland. Ajax-trainer Frank de Boer belt assistent Hennie Spijkerman: 'Kom je even naar mijn kamer.' En, eenmaal samen: 'Het gaat niet zo. Succes.'

Ajax wint dus, een paar uur later, met 2-1 bij FC Groningen, met Spijkerman als verantwoordelijke voor eenmaal. De hoofdtrainer is ziek. Griep. Hij sukkelt al een paar dagen. Wel reist hij zaterdag mee met de ploeg, want je weet het maar nooit. Een nachtje slaap kan weldadig zijn. Niet dus. Op zo'n moment treedt Hennie Spijkerman uit de schaduw; 65 jaar, assistent bij overtuiging.

Eens, toen hij nog hoofdtrainer was, stonden woedende supporters van Zwolle in zijn tuin. Dat hoefde voor hem niet meer. Als assistent voelt hij zich op zijn plaats, als wijze man naast de hoofdtrainer. Souffleren, ervaring delen, praten. 'Die rol is me op het lijf geschreven.'

Uitslag:

FC Groningen 1

Ajax 2

Rustig meldt hij zich dus af en toe aan de zijlijn, voor een aanwijzing. Het overleg beleeft topdrukte na de rode kaart voor Van der Hoorn twintig minuten voor tijd, als Ajax al met 2-0 leidt. 'Er zijn wat suggesties geopperd door de andere assistenten. Daaruit maak ik dan een keuze. Het zou niet goed zijn als het anders ging.'

In die slotfase scoort FC Groningen, uit een schitterende vrije trap van Hoesen. Het is dan al veel te laat voor de thuisclub. Ajax wint dus, en blijft op een punt achter PSV staan, zo blijkt later op zondagmiddag.

Spijkerman, gesteund door Bergkamp, Trustfull en keeperstrainer l'Ami, kan natuurlijk best een middagje de baas zijn. Alles is bovendien al doorgenomen. Tactiek, opstelling. Het is ook niet nodig om voortdurend te bellen met De Boer, wat je weleens ziet in de sport, als de hoofdtrainer elders vertoeft door omstandigheden. Laat De Boer maar rustig even uitzieken. Hij zal wel hebben gekeken, kopje thee erbij, in zijn kamer van het hotel in Friesland, waar hij na de wedstrijd door een medewerker van Ajax wordt opgehaald voor de thuisreis.

Vanaf elf meter is Lasse Schöne ongenaakbaar

Nemanja Gudelj had vorige week de kans om Ajax op 3-1 te zetten tegen Feyenoord. In plaats daarvan joeg hij de bal vanaf elf meter hoog over het doel. Strafschoppen en eredivisiespelers, een erg gelukkige combinatie is het ogenschijnlijk niet. Bij PSV buigen ze zich over de vraag wie ze de penalty's moeten laten nemen, zo veel kansen zijn er al vanaf de stip verprutst. Bij Feyenoord miste Colin Kazim-Richards vorig seizoen de vijfde strafschop op rij die de ploeg kreeg toegekend: een clubrecord. Ajacied Lasse Schöne lijkt daarom een baken van stabiliteit en de cijfermeesters van Opta bevestigden dit ook na zijn rake penalty tegen FC Groningen. Schöne is sinds zijn eredivisiedebuut (bij De Graafschap in 2007) de enige in de eredivisie die sindsdien meer dan tien strafschoppen nam en ze allemaal benutte. Er zijn er meer die 1 op 1 lopen, maar minder penalty's namen. Zo schoot Haller van FC Utrecht er negen raak.

Bijna-penalty

Spijkerman heeft nog de nadruk gelegd op inzet, zeker tijdens zijn praatje in de rust. 'We zijn bezig om kampioen te worden. Dan willen we die inzet terugzien.' Want voor de rust lijkt het eigenlijk nergens op, dat spel van Ajax, ondanks een bijna-penalty van Schöne en een fraai boogballetje van Klaassen, van de lijn gehaald door Hateboer. Ajax voetbalt afwachtend, en dat is niet de bedoeling. 'Het liep niet zoals afgesproken', aldus Spijkerman.

Groningen speelt behoorlijk, krijgt een paar goede kansen en moet bij rust op voorsprong staan, op dat slechte veld in het noorden, waar de nieuwe spits Sörloth best een fijne aanvalsleider is. Type groot en sterk. Ajax zoekt in feite al jaren naar de ideale spits. Nu is Milik weer reserve en El Ghazi de centrale aanvaller, maar die heeft tot de rust niets in te brengen.

Kijk alleen naar de uitslagen van Ajax, zeker sinds de winterstop. Vier keer gewonnen met een doelpunt verschil. Twee keer een gelijkspel. Het is harken geblazen. Maar de ploeg knokt en de trainers vullen vacatures. Riedewald raakte vorige week geblesseerd, Viergever is deze zondag een waardige vervanger. Volgende week is Van der Hoorn weer geschorst.

Maar de eerste helft lijkt het alsof ze bijna niets doen, de Ajacieden. Na rust is daar opeens de drang naar voren, met Bazoer en Gudelj eindelijk als middenvelders die op de helft voor de tegenstander doordringen. Dan vallen ook een paar doelpunten, waarvan het eerste het mooist is. Gudelj kopt de lange pass van Van der Hoorn fraai voor het doel, waar El Ghazi opduikt en de defensie verrast. Even later is het 0-2, na een fraaie counter. El Ghazi legt de bal tijdig af naar Younes. Die wordt gehaakt door Hateboer, waarna Schöne de strafschop benut.

Het tegendoelpunt van Hoesen valt te laat voor Groningen. Spijkerman is derhalve een tevreden mens. En volgende week zal De Boer wel weer beter zijn.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over