Ajax leeft op in doodse ambiance

null Beeld AFP
Beeld AFP

Tegen het decor van een spookstadion verjoeg Ajax gedecideerd de demonen van de laatste jaren. De club schaarde zich donderdag, voor het eerst sinds 2011, weer eens bij de laatste zestien in de Europa League. Op de 1-0 in Amsterdam volgde bij Legia Warschau zowaar een triomf die nog groter had kunnen uitvallen dan 3-0.

Na Manchester United, Steaua Boekarest en Red Bull Salzburg, de kwelgeesten van de laatste jaren, weet Ajax dus weer wat het is om de eerste Europese speelronde in een nieuw kalenderjaar te doorstaan. Misschien kan de club zich ook nog oprichten in de competitie, hoewel daarin niets meer te oogsten valt dan de tweede plaats en de bijbehorende voorronde van de Champions League.

In een galmende graftombe, zoals Legia-trainer Henning Berg het lege Stadion Wojska Polskiego typeerde, voetbalde Ajax zichzelf weer een blosje van trots op de wangen. De terugkeer naar de basis, naar simpel ogend voetbal waarin diepte en snelheid prevaleerden boven behoudzucht en balbezit, kwam het spel ten goede.

De weer fitte Veltman wierp zich op als leider, tiener Bazoer hield zich opnieuw staande op het middenveld. Doelman Cillessen was even attent als vorige week en verrichtte knappe reddingen in de grauwe tweede helft.

Soms frivool, maar bovenal zakelijk, als de penningmeester die in Amsterdam op de kas is gaan zitten, stelde Ajax nog voor rust een volgende ronde in Europa veilig. Na elf minuten stond het 0-1, twee minuten later zelfs 0-2. Vijf keer slechts schoot het elftal van Frank de Boer in negentig minuten op doel, net als Legia. Het verschil: Ajax scoorde drie keer, de thuisploeg niet eenmaal.

Spookduel

De kampioen van Polen was na de 0-3 zelfs de ineenstorting nabij, waar die van Nederland verzuimde om het kwaliteitsverschil in nog ruimere cijfers uit te drukken. Buiten klonk desondanks hartstochtelijk gezang, uit vele Poolse kelen. Vanwege misdragingen van de supporters moest Legia weer eens voor lege tribunes spelen.

Ajax was dus opnieuw beter in een spookduel, net als tegen Dinamo Zagreb in 2009. Legia, club van het leger, hees donderdag vrijwel meteen de witte vlag. Coach Berg had in de competitie zijn spelers gespaard voor het treffen met Ajax, zo graag wil de club verder komen in Europa. Er was weinig van te zien.

De verdediger Berg maakte de gouden jaren van Manchester United eind vorige eeuw van nabij mee, hoewel hij de Champions Leaguefinale in 1999 door een blessure moest missen. Donderdag boog hij opnieuw het hoofd voor De Boer, in wie hij in 2004 als speler van Rangers al zijn meerdere had moeten erkennen.

Hoofdschuddend aanschouwde de Noor het gepruts van zijn defensie die zich pas oprichtte toen het te laat was. Legia had vooral geen vat op de beste Pool van allemaal, Arek Milik (20). In Amsterdam goed voor het enige doelpunt na een fluwelen trap met het linkerbeen, terug in zijn vaderland zelfs een klasse apart.

Hij nam na tien minuten een uittrap van Cillessen handig mee en maakte met rechts de 1-0, als bewijs dat hij meer is dan een 'eenarmige bandiet' die alles met links doet. Na de 2-0 van Viergever, die het beste overeind bleef in een scrimmage voor het Poolse doel, treuzelde hij evenmin. Hij ging handig op de loop met de bal die Kishna hem in de diepte schonk, ontweek de glijdende benen van Rzezniczak en trof de verre hoek, nu met links: 0-3.

Directeur voetbalzaken Overmars zal vermoedelijk niet aarzelen en spoedig de optie van de van Bayer Leverkusen gehuurde Pool lichten. Voor 2,6 miljoen euro en drie jaarlonen heeft Ajax er ook de komende seizoenen een spits bij die een eigenschap rijk is die vele anderen in Amsterdam ontberen: kille scherpte voor het doel, juist als het ertoe doet.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over