Ajax houdt met hulp graspolletje de schijn op

Niet door kunde of pure kwaliteit, maar dankzij een zeldzaam gelukje aanvaardde Ajax de noodzakelijke zege bij Go Ahead. In de race naar het kampioenschap blijft Ajax roerloos zitten op de achterbank. Alleen als stuurman PSV in de slip raakt, herleeft de kans op de vijfde titel op rij.

Willem Vissers
Go Ahead-Ajax Keeper Mickey v.d. Hart wordt door zijn collega Jasper Cillissen getroost na afloop wedstrijd. Hij heeft een paar minuten voor tijd de bal compleet mis getrapt en die rolt zomaar de goal in. Beeld Guus Dubbelman
Go Ahead-Ajax Keeper Mickey v.d. Hart wordt door zijn collega Jasper Cillissen getroost na afloop wedstrijd. Hij heeft een paar minuten voor tijd de bal compleet mis getrapt en die rolt zomaar de goal in.Beeld Guus Dubbelman

Het is zo'n bizar moment dat de wereld overgaat in het kabinet van voetbalbloopers, later samen geharkt op een dvd van jolijt. Maar nu, terwijl de zon boven Deventer is doorgebroken, is daar bittere treurnis bij de thuisclub. De terugspeelbal van Wesley Verhoek in de 88ste minuut wipt vlak voor de trappende voet van doelman Van der Hart omhoog en verdwijnt vlak naast de paal, in het verlaten doel.

Op de tribune klinkt gelach en verbijstering. Handen slaan voor monden, van verbijstering. Go Ahead Eagles - Ajax 1-2, alsnog. Sneu voor Go Ahead, is het overheersende gevoel in het stadion, als de eerste emotie is weggeëbd. Ouderen denken aan dat andere polletje, van Van Breukelen, in 1987, bij Feyenoord - PSV.

'Botte pech'

Ajax is opgelucht en juicht ingetogen, een beetje beduusd zelfs. Zo winnen is eigenlijk beneden de Amsterdamse stand. Mickey van der Hart is bovendien nog een Ajacied ook. Hij is verhuurd. Meteen doen verhalen de ronde: kan dat wel, verhuurde voetballers opstellen tegen hun oorspronkelijke werkgever? Ja, dat kan, vinden de meesten. 'We hadden niets aan een punt', concludeert trainer Frank de Boer. Bij een gelijkspel was de achterstand op PSV al veertien punten geweest, in plaats van twaalf nu.

Het is dringen in de catacomben van de schitterende Adelaarshorst, dat museum van de klassieke oudheid in het voetbal. Supporters van Go Ahead vochten voor behoud van het natuurgras, toen de bazen een artificiële mat wilden leggen. Uitgerekend nu de punten zo hard nodig zijn, steekt een polletje de kop op uit de door de winter aangetaste grasmat. Zo moeilijk is scoren voor Ajax de laatste weken, dat de tegenstander een beetje helpt.

Verhoek, sip: 'Ik liep al weg en hoorde opeens ahhh in het stadion. Mickey doet het niet expres.' Hij heeft de doelman even getroost na afloop. Verhoek reageert een beetje boos na opmerkingen dat hij de bal toch naast het doel moet plaatsen, als oude les in het voetbal. 'We zitten niet bij de amateurs.'

Van der Hart: 'Het is botte pech. Veel erger dan dit wordt het niet.' Had hij de bal niet moeten aannemen? 'Lasse zat er bovenop.' Ajacied Schöne was in de buurt. Pesterig gezang klinkt na de 1-2, maar Van der Hart zegt dat hij een dikke huid heeft. De Boer: 'Dit gun je je ergste vijand niet.'

Zo herstelt Ajax zich op papier van de drie voorgaande duels, die één punt opleverden, zonder doelpunt. Maar toch. Terwijl PSV met Guardado de schakel vond die het middenveld in balans bracht, zo greep Ajax mis met Zimling.

Terugpesten

De Deense routinier is weer reserve. Ingehaald door Bazoer, door Riedewald, door wie niet eigenlijk? De jongeling Sinkgraven, anderhalve week geleden van Heerenveen gekocht voor 6,5 miljoen euro, mag het spel gestalte geven, samen met Klaassen. Hij is wisselvallig, maar heeft in ieder geval flair.

Zo durft hij de buitenspelers in de voeten aan te spelen, ook als ze min of meer gedekt staan, opdat zij hun acties kunnen maken. Daar begint het herstel van Ajax, bij El Ghazi en Kishna, de jongens met lef, die eindelijk allebei mogen meedoen. Ze krijgen veel ballen. Ze wisselen geregeld van positie. Ze klieren een beetje en provoceren. Je zou ze een spits toewensen die iets kan met hun voorzetten. Te veel gaat ook weer fout bij Ajax. Passes zijn onnauwkeurig. Boilesen, symbool voor de onrust van de laatste weken, is zelfs aanvoerder van de ploeg in last.

PSV heeft Luuk de Jong, de spits die scoort of ballen klaarlegt. Ajax heeft Sigthorsson, die weer eens geblesseerd is. En Milik, vormloos op de bank. En Zivkovic, gestald bij Jong Ajax. En dus is niet-spits Schöne weer aanvalsleider, meer als man van de combinatie dan als eindstation van aanvallen. Hij speelt zich geregeld mooi vrij, zoals bij de 0-1, als hij de bal meegeeft aan Kishna. Diens schuiver dreigt voorlangs te gaan, totdat El Ghazi intikt. Dat is fijn voor hem, want het publiek heeft het niet zo op hem. Hij kan de mensen nu even terugpesten.

Go Ahead beleeft zijn beste tijd na rust, als het de gelijkmaker verdient, een schitterende uithaal van Sjoerd Overgoor, na slecht wegwerken van Sinkgraven. Dat gebeurt al dan niet toevallig een paar minuten nadat Klaassen is vervangen.

Toch redt Ajax zich. Althans, Verhoek en Van der Hart redden Ajax. De titel is ver weg, maar wie weet welke fratsen PSV zich nog permitteert.

Meer over