Ajax glanst een helft als vanouds

Na de 4-1-winst van Ajax op AZ lijkt de eredivisie toe te werken naar een zinderende apotheose: PSV - Ajax op 20 maart zou weleens beslissend kunnen zijn voor het kampioenschap.

Ajax-speler Numanja Gudelj in duel met AZ-speler Ben Rienstra. Beeld anp
Ajax-speler Numanja Gudelj in duel met AZ-speler Ben Rienstra.Beeld anp

amsterdam Zoals Ajax zondag één helft voetbalde, zo profileert Ajax zich gaarne. Speels, frivool, met drang naar voren, zelfbewust, makkelijk scorend. Eens was het allemaal zo bedoeld bij de club, die in het huidige tijdvak probeert het breedtevoetbal af te zweren.

De hoog geprezen bezoeker AZ was een figurant in de Arena (4-1), in de topper van het weekeinde. PSV en Ajax leggen zo een lange loper uit naar zondag 20 maart, als ze elkaar treffen in Eindhoven, voor een daverende middag in Brabant.

Je hebt PSV, je hebt Ajax, en dan heb je een hele tijd niets in de huidige eredivisie. De papieren topper tussen Ajax en AZ bleek een invuloefening, waarbij de nummer twee Ajax met speels gemak afrekende met AZ, dat bij de aftrap derde stond na zeven gewonnen duels op rij.

Dus is de stand, na ronde 25: 1. PSV 62 punten, 2. Ajax 61, 3. Feyenoord en AZ 40. Twee clubs zijn top, de achtervolgers kunnen van de een op de andere dag van de subtop in de middenmoot belanden.

Stap te ver

AZ, geprezen om zijn stijl, durf en techniek, om zijn dynamiek op het middenveld en om zijn scoringsdrift sinds de hervatting na de winterstop, trippelde door het stadion als een bleu jongetje dat is losgelaten tussen meisjes met hun eerste lijntjes mascara. Kijken naar de schoonheid was geoorloofd, handelend optreden een stap te ver.

Frank de Boer, trainer van Ajax, was trots na afloop: 'Ik ben zeer tevreden over de uitvoering. Wij zetten de tegenstander helemaal vast. We waren dominant in balbezit. Wij bepaalden wat er gebeurde.'

De eredivisie lijkt derhalve toe te werken naar een prachtige, in elk geval zinderende apotheose, waar het om de landstitel gaat. Het programma van Ajax tot 20 maart is als volgt: Willem II-uit, NEC-thuis, en dan dus naar kampioen PSV. En PSV: Groningen-uit, Heerenveen-thuis, en dan in de week vóór de topper, op 15 maart, nog de achtste finale van de Champions League, bij Atlético Madrid.

Anwar El Ghazi verlaat het veld na een rode kaart. Beeld anp
Anwar El Ghazi verlaat het veld na een rode kaart.Beeld anp

Beslissend

'Zij wedden op twee paarden', analyseerde Frank de Boer, in het spel van loven en bieden dat kan beginnen, nu AZ is verslagen. PSV daarentegen heeft een fittere, op het oog betere en in ieder geval ervarener selectie. Ajax improviseert, zeker in defensief opzicht, omdat de vaste krachten Tete en Riedewald alweer even ontbreken. Daarbij valt op dat Van der Hoorn en Viergever het heel behoorlijk doen, als vervangers die eerder bijna geen speeltijd kregen.

De topper van over drie weken kan beslissend zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet, met die korte aanloop en dat nog vrij lange naspel na 20 maart. Zo keek De Boer ook nog eens terug op het gelijkspel bij Roda, na een voorsprong van 2-0. 'Dat waren heel dure punten.'

Het was nochtans opvallend dat AZ zo weinig had in te brengen. Trainer John van den Brom: 'We waren nieuwsgierig naar deze wedstrijd. Daarin bleken we angstig, we toonden te veel ontzag.' Van den Brom wees ook naar donderdag, als AZ in de Kuip tegen Feyenoord voetbalt, met een finaleplaats in het bekertoernooi als mogelijke beloning.

Ajax-speler Davy Klaassen scoorde de 2-0. Beeld anp
Ajax-speler Davy Klaassen scoorde de 2-0.Beeld anp

Beetje spannend

Ajax krijgt vaak kritiek dat het spel saai is, maar zondag was het voetbal bij vlagen wervelend, zeker voor rust. Het stadion zat voor de verandering bijna vol, alsof de supporters beseften dat het duel cruciaal was voor het welslagen van de missie om de titel terug te halen naar Amsterdam. Pas na de rust kreeg AZ de gelegenheid zich enigszins te herstellen, mede dankzij de rode kaart voor El Ghazi, die Ajax even in verwarring bracht.

De Pool Arek Milik scoorde opnieuw twee maal, net als vorige week tegen Excelsior. Vooral zijn eerste doelpunt was mooi, in een elftal met veel beweging. Klaassen stuurde Gudelj de diepte in, na wiens voorzet Milik fraai voor Vlaar kroop. En dan was daar Amin Younes, de Duitser. Heerlijk, zo'n dribbelaartje, dat Johansson volledig overspeelde en Klaassen de 2-0 liet maken, toen Younes de rechtsachter als het ware zo voorbijliep.

Uitblinker Davy Klaassen maakte ook 3-0, toen hij kort na rust de bal fraai overnam na een mislukte passeerbeweging van El Ghazi. Door El Ghazi werd het trouwens nog beetje spannend, omdat hij na 54 minuten zijn tweede gele kaart kreeg.

Hij kruiste wat ongelukkig met Haps. AZ durfde daarna eindelijk een beetje naar voren te voetballen. Janssen scoorde, alvorens Milik in de slotminuut Vlaar knap van zich afhield, nadat hij overigens in buitenspelpositie was vertrokken.

Zo bracht Milik, niet onomstreden als spits van Ajax, zijn totaal in de competitie op 13, niet slecht voor iemand met relatief weinig speeltijd. Terwijl De Boer tevreden zijn zegeningen telde, keek Van den Brom dus snel vooruit naar het duel met Feyenoord: 'Het was een klein examen naar donderdag toe. Maar het gat is niet voor niets zo groot.' Gelukkig is alles anders in de beker. Daarin zijn Ajax en PSV al uitgeschakeld en heeft de tweede garnituur het rijk alleen.

Meer over