Ajax blijft winnen, terwijl rivalen omvallen

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - Eredivisie

Ajax - De Graafschap 3-1

Frank de Boer was zaterdagavond net even met de wijn en de hapjes bezig, toen hij vanuit de woonkamer gejuich hoorde. Het bleek vreugde om een laat doelpunt van NAC, de 2-2 bij FC Twente. Het was al gezellig in huize De Boer vanwege de verjaardag van zijn dochter, maar het werd nog gezelliger.

Ajax hoefde zelf maar een beetje aardig te voetballen dit weekeinde om dichter bij prolongatie van de titel te komen. Eerst manoeuvreerden twee rivalen zich verder richting kansloosheid; FC Twente dus en eerder op de avond AZ, dat letterlijk in de laatste seconde van PSV verloor.

De tv stond zaterdag aan als behang, familie en vrienden babbelden lustig en zagen tussen de versnaperingen door dat de competitie ideaal verloopt voor Ajax. Daarop resteerde alleen de opdracht zelf te winnen van De Graafschap, zondagmiddag. Dat bleek als verwacht niet zo moeilijk. Een niet bijster grote inspanning was ruim voldoende voor de tiende zege op rij: 3-1.

Het publiek kon ermee leven. Beetje juichen, beetje klappen, beetje foeteren op Van der Wiel, die de plaats weer innam van de nieuwe lieveling Van Rhijn. Zo gaat dat. Het volk is al bijna gewend aan een titel die twee maanden geleden ver weg was.

Op parkeerplaats P2 bij de Arena, waar Ajax weleens een kampioensfeest viert, heeft Cirque du Soleil zijn tenten opgeslagen. In het voorbijgaan hoor je de ooohs en aaahs als open doekjes voor de 'theatrale processie van poëtische figuren en gracieuze acrobaten', zoals het affiche vermeldt. Corteo, luidt het thema dit jaar. Optocht.

En in een theatrale processie van gemor haken ze af, de concurrenten van Ajax, dat momenteel een soort Cirque du Soleil van het vaderlandse voetbal is. De zon is doorgebroken na maanden van interne twisten en sportieve sores, de titel lonkt. Circus is het als Janssen een bal verdedigt met de hak, als Boerrigter zijn rentree in de basis opluistert met twee treffers en hardop droomt over het EK, als Vertonghen oprukt of Eriksen de bal voert. Maar al met al was het een mindere opvoering, zondag.

Corteo dan. Zo noemen supporters hun optochten rond het stadion die ze af en toe houden, om kracht en eenheid uit te stralen. Aldus geschiedde vooral in de winter. Thuis tegen AZ bijvoorbeeld, voor de beker. Ietwat grimmig was de corteo, indrukwekkend, rood van vuurwerk. Het was de tijd waarin Ajax op ontploffen stond, zowel sportief als moreel. Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat die spanning bijna volledig is geweken, binnen een paar dagen, door zeges op Heerenveen en De Graafschap. Resultaat vergoedt veel, zo niet alles. Ajax wordt kampioen; op 29 april, of anders wel op 2 mei, of uiterlijk op 6 mei.

Zelfs als de nu belangrijkste concurrenten Feyenoord en AZ (op zes punten) alles winnen en Ajax twee keer verliest, is de titel zeker door het veel betere doelsaldo. En dan te bedenken dat Feyenoord en AZ ook nog tegen elkaar voetballen, op de dag dat Ajax in Enschede tegen FC Twente speelt.

Het is een zonderlinge samenloop van omstandigheden, de opkomst van Ajax die gelijktijdig begon met de aftakeling van de concurrenten. Enerzijds is daar de superieure serie van dertig punten uit tien duels. Vergelijk dat eens met de andere clubs: Feyenoord zit nog goed met 21 punten, Heerenveen voor zijn doen ook met twintig, maar dan volgen FC Twente met achttien (met een duel meer, de inhaalwedstrijd bij De Graafschap), AZ met zestien en PSV met slechts vijftien, de helft van Ajax' oogst. Ze hebben vooral zichzelf gevloerd.

De Graafschap is deze zondag geen partij voor het huidige Ajax, dat vol zelfvertrouwen is. De Doetinchemmers hebben dus een punt voorsprong op Excelsior en een beter doelsaldo. Ze weten bijna zeker dat ze verliezen, maar dat betere doelsaldo, dat willen ze zo houden. De Graafschap kan de nacompetitie toch niet meer ontlopen, maar wel directe degradatie. En op 2 mei komt Excelsior op bezoek.

Even dreigt elk Achterhoeks voornemen in gevaar te komen. Na twee minuten en zes seconden staat het al 1-0, als Derk Boerrigter de bal na slim doortikken van De Jong aanneemt en inschiet. Tien, tien, tien, roept het publiek. De Graafschap blijft gewoon hetzelfde doen: verdedigen, terwijl Ajax in te laag tempo speelt. Dus is het duel vooral saai. Nochtans prikt Eriksen de bal in de uiterste hoek, na terugleggen van Aissati, en scoort Boerrigter opnieuw, na kunstig werk van Vertonghen. Zo gemakkelijk gaat dat. De Leeuw scoort meteen daarop knap tegen met het hoofd.

In de tweede helft voetbalt Ajax iets beter, maar zonder te scoren. Ajax tevreden, De Graafschap tevreden. Het is nog steeds ongelooflijk spannend in Nederland: om de tweede plaats, wel te verstaan. De Boer zegt dat Ajax elke wedstrijd 'keihard zal moeten werken'. Als dat gebeurt zal hij de gevierde man zijn, die in ruim anderhalf jaar twee landstitels veroverde. Dan zullen wijn en hapjes voor hem klaarstaan.

undefined

Meer over