Ajax bevestigt: Frank de Boer vertrekt als trainer

Trainer Frank de Boer vertrekt deze zomer bij Ajax, dat meldt de club donderdag. De 45-jarige coach heeft de Ajax-directie van zijn besluit op de hoogte gebracht. Ze bereikten daarna een overeenkomst over het eerder opbreken van zijn contract, dat nog doorliep tot medio 2017.

Frank de Boer. Beeld anp
Frank de Boer.Beeld anp

Hij zou donderdag de spelersgroep inlichten over zijn besluit om eerder te stoppen. 'Helaas is het afgelopen seizoen niet geworden wat wij allemaal hoopten', aldus De Boer. 'Ik begon steeds meer te beseffen dat het tijd werd voor iets anders.' De trainer weet nog niet wat hij gaat doen. Hij sluit een sabbatical van een jaar niet uit.

Ook assistent-trainer Orlando Trustfull vertrekt. Zijn contract wordt niet verlengd. Volgens het AD zou hij niet overweg kunnen met Dennis Bergkamp, de andere assistent-trainer.

De Boer begon zijn trainersloopbaan in 2006 bij de jeugd van Ajax. Tijdens het succesvolle WK van 2010 in Zuid-Afrika was hij assistent van bondscoach Bert van Marwijk. In 2010 verving hij halverwege het seizoen de ontslagen Martin Jol als hoofdtrainer van Ajax. De Boer veroverde vier landstitels met de Amsterdamse club. Alleen de afgelopen twee seizoenen was PSV beter.

Oefentrip

Vrijdag vertrekt de selectie van Ajax voor een oefentrip naar China. De Boer gaat nog wel mee met die reis.

Guido Albers, de zaakwaarnemer van de trainer, zei eerder dat er nog geen clubs voor De Boer hebben aangeklopt. Volgens Albers zou de trainer clubs als Everton en Valencia aantrekkelijk vinden.

Ajax-directeur Edwin van der Sar vindt het jammer dat De Boer vertrekt. 'Hij is een uitstekende ambassadeur van de club geweest, maar zijn vertrek was geen grote verrassing', aldus de oud-keeper in het persbericht op de Ajax-site. 'We gaan nu bepalen hoe we de vacante positie invullen.'

Ajax

Vergelijk de selecties, de breedte van de groep, de ervaring, en PSV scoort beter dan Ajax. Een analyse. (+)

Het was te vroeg om toe te geven. Maar als de eerste pijn is vervlogen, zal Ajax moeten erkennen dat PSV de verdiende kampioen van Nederland is. Dat was zondag nog even moeilijk. 'Het is een boze, nare droom', analyseerde Frank de Boer. (+)

Peter Bosz

Peter Bosz zou de belangrijkste kandidaat zijn om De Boer bij Ajax op te volgen. Bosz had eerder Feyenoord en Vitesse onder zijn hoede en is nu trainer van Maccabi Tel Aviv.

'Ik reageer niet op namen maar ik denk dat er meer trainers zijn die aan onze criteria voldoen', zei Van der Sar. Volgens hem hoeft de nieuwe trainer van Ajax geen verleden bij de club te hebben. 'Maar hij moet wel in de filosofie passen en dus bijvoorbeeld talenten blijven inpassen.' Volgens de directeur heeft de club met Bergkamp, Marc Overmars, Patrick Kluivert en hemzelf genoeg Ajax-DNA.

Frank de Boer verbijt zijn teleurstelling na het mislopen van het kampioenschap. Beeld epa
Frank de Boer verbijt zijn teleurstelling na het mislopen van het kampioenschap.Beeld epa
Meer over