Ajax besluit trainingskamp met 2-0-overwinning op Schalke

Ajax heeft zijn trainingskamp in Qatar besloten met een 2-0-overwinning op Schalke 04. Arek Milik en Anwar El Ghazi scoorden zaterdagavond tegen de nummer vijf van de Duitse Bundesliga. Schalke speelde door wissels en blessureperikelen geen moment in zijn sterkste opstelling, al was dat geen excuus voor het matige optreden van de ploeg van trainer Roberto Di Matteo.

Ajax-speler Arek Milik in actie tijdens de oefenwedstrijd tegen Schalke 04 in het Qatar Sport Club Stadium. Beeld anp
Ajax-speler Arek Milik in actie tijdens de oefenwedstrijd tegen Schalke 04 in het Qatar Sport Club Stadium.Beeld anp

De eerste helft was vrij gezapig, doordat Schalke amper aanviel en Ajax moeite had de Duitse muur te slechten. Schalke speelt het 5-3-2-systeem dat Van Gaal bij Oranje hanteerde tijdens het WK in Brazilië. Ajax-trainer Frank de Boer is er geen fan van, maar constateerde tot zijn tevredenheid dat zijn elftal weinig kansen weggaf en tot een paar aardige aanvallen kwam.

Hoewel hij anders had aangekondigd, greep De Boer het duel in het stadion van de Qatar Sports Club aan om veelvuldig te wisselen. Zo bracht hij na de eerste helft Viergever in voor linksback Riedewald, die niet erg gelukkig speelde maar vooraf al wist dat hij afgelost zou worden. El Ghazi kwam in de plaats van Kishna, zoals de buitenspelers wel vaker stuivertje wisselen. De Boer zag dat Kishna zich even verzwikte toen hij op een put stapte en greep in, uit voorzorg.

Sigthórsson loste spits Milik af, die een voorzet van Viergever controleerde en hard uithaalde. De Pool brak zo twintig minuten na rust het duel open, en dat kon zeker geen kwaad. El Ghazi scoorde vlak voor het eindsignaal uit een vlotte tegenstoot, op aangeven van Schöne, de 2-0.

Ajax-speler Anwar el Ghazi in duel met Schalke 04-speler Felipe Santana Beeld anp
Ajax-speler Anwar el Ghazi in duel met Schalke 04-speler Felipe SantanaBeeld anp
Ajax-speler Arek Milik haalt uit voor de 1-0 tijdens de oefenwedstrijd tegen Schalke 04 Beeld anp
Ajax-speler Arek Milik haalt uit voor de 1-0 tijdens de oefenwedstrijd tegen Schalke 04Beeld anp

De Boer: verdiende zege

Al na dertien minuten moest De Boer een tegenvaller slikken. Joël Veltman kon niet meer verder en verdween met een verrekte hamstring naar de kant. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij vrijdag kan meedoen tegen FC Groningen, als Ajax de competitie hervat in de eigen Arena. Mike van der Hoorn verving hem naar behoren en kan mogelijk uitkijken naar nog meer speeltijd de komende weken.

De Boer sprak van een verdiende zege op de club die na de winterstop een grotere ploeg zal treffen dan Ajax. Schalke speelt in de Champions League twee keer tegen Real Madrid. Huntelaar bleef in de rust aan de kant en speelde zo maar een helft in zijn eerste treffen met zijn vroegere club Ajax. Ook een vedette als Boateng werd gespaard door Di Matteo, al oogde hij net als andere Schalke-spelers bij vlagen gefrustreerd.

Misschien kwam dat doordat Ajax beter voetbalde dan op voorhand was gedacht door Schalke, en Schalke geen al te goede indruk achterliet. Verdere conclusies vielen er zaterdagavond (Qatarese tijd) niet te trekken, voordat Ajax vlotjes koers zette naar het vliegveld voor de nachtvlucht terug naar Amsterdam.

Ajax-speler Ricardo Kishna in discussie met trainer Frank de Boer Beeld anp
Ajax-speler Ricardo Kishna in discussie met trainer Frank de BoerBeeld anp
Meer over