AIVD-tolk krijgt 4,5 jaar cel

De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag de voormalig AIVD-tolk Outman Ben A. veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor het schenden van staatsgeheimen. Ben A. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling...

Ben A. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling. ‘Ben A. is zwaar teleurgesteld door zijn veroordeling’, zei zijn advocaat M. Pestman kort na de uitspraak. ‘Dit vonnis rammelt ook aan alle kanten’, meent hij. ‘Het bewijs is vergaard door de AIVD zelf. En de AIVD is partij in deze zaak. Dat kan natuurlijk niet. Ik vind het vertrouwen dat de rechtbank desondanks toch in deze dienst heeft, dan ook onbegrijpelijk. Ik hoop dat het gerechtshof in hoger beroep meer professionele nieuwsgierigheid aan de dag zal leggen naar de rol van de AIVD.’

Ben A. heeft de beschuldigingen van het begin af aan tegengesproken. ‘Ik voel me vreselijk bedonderd’, zei hij nog in zijn laatste woord.

Aanklaagster A. Zwaneveld had acht jaar gevangenisstraf tegen hem geëist. De AIVD'er zit wegens die zaak nu al ruim een jaar in voorarrest.

Het Openbaar Ministerie (OM) had zwaar ingezet, omdat het om een zwaar misdrijf gaat, meent justitie. De gelekte gegevens hadden betrekking op lopende, zeer gevoelige operationele activiteiten van de AIVD in het kader van terrorismebestrijding. Aan het bekend worden van AIVD-informatie kleven grote risico's voor het onderzoek naar terrorisme, benadrukte de officier van justitie tijdens het proces.

De rechtbank was het daar mee eens. De rechters menen dat het lekken van de informatie gevaar voor de Nederlandse samenleving had kunnen opleveren. De rechtbank benadrukte zelfs nog niet uit te sluiten dat Ben A. bewust voor dit doel bij de AIVD is gaan werken.

De verdachte was als bewerker van afgeluisterde gesprekken van de geheime dienst direct betrokken bij het AIVD-onderzoek naar de zogenoemde Hofstadgroep. Hij heeft onder meer een afgetapt telefoongesprek van 5 augustus 2004 aan Hofstad-verdachte A.H. gegeven. Aan Hofstad-verdachte M.B. stuurde hij een verslag van de stand van zaken van het AIVD-onderzoek naar de Hofstadgroep, stelde Zwaneveld vast.

De bewerker heeft volgens het OM overigens meer informatie gelekt. Het gaat om nog een afgetapt gesprek en een verslag over de stand van zaken van de AIVD. Ook is een observatieverslag van de AIVD op straat komen te liggen. Ten slotte heeft Ben A. volgens de aanklaagster ook een e-mailbericht aan bestuurslid S. Bellari van de Unie van Marokkaans-Nederlandse Academici en hbo'ers (UMAH) gestuurd.

De rechters constateren dat het OM hiervoor voldoende bewijs op tafel heeft gelegd. Zo stonden er adressen van mensen aan wie gelekt is in de agenda van de AIVD-medewerker. Ook heeft een van de ontvangers onder ede verklaard dat hij de informatie van Ben A. heeft gekregen. Verder is er waarschijnlijk nog een dna-spoor van hem gevonden op een envelop waarin gelekte stukken waren aangetroffen.

Meer over