AIVD onderzoekt nucleair spoor naar Nederland

De Nederlandse regering neemt de berichten serieus dat nucleaire technologie vanuit Pakistan is overgedragen aan Libië, Noord-Korea en Iran. Mogelijk gaat het om technologie die is ontwikkeld bij Urenco in Almelo....

Van onze verslaggever

Dit hebben de ministers Brinkhorst van Economische Zaken en Bot van Buitenlandse Zaken maandag gezegd in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Wilders. Die noemt het 'schokkend dat Nederlandse technologie aan de basis staat van de nucleaire programma's van een paar van 's werelds ergste schurkenstaten'.

Dat ook Libië en Noord-Korea mogelijk via Nederland kennis hebben verworven voor de productie van kernwapens, zou zijn gebeurd door toedoen van 'atoomspion' Abdul Qadeer Khan, een Pakistaan die in de jaren zeventig bij Urenco in Almelo werkte.

In de jaren tachtig ontstond in Nederland grote commotie toen bleek dat de wetenschapper Khan gevoelige informatie had gestolen bij Urenco, waar met behulp van ultracentrifuges uranium wordt verrijkt. Khan staat al jaren bekend als de 'vader' van de Pakistaanse atoombom.

Eind vorig jaar meldden diplomaten van het internationale atoomagentschap dat Iran beschikte over de bewuste technologie, waarschijnlijk via Pakistan. Onlangs berichtte The New York Times dat Pakistan de technologie ook aan Libië en Noord-Korea heeft doorgespeeld. De Pakistaanse regering ontkende in alle toonaarden.

Nederland heeft de IAEA-specialisten in Wenen 'alle medewerking' aangeboden bij het nadere onderzoek. Tot voor kort beschikte Den Haag niet over informatie dat Iran, Noord-Korea en Libië over Urenco-technologie beschikken. Urenco is een gezamenlijk project van Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

De regering van Pakistan is nooit betrokken geweest bij de verspeiding van nucleair-technologische kennis, zie de woordvoerder van de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken gisteren. Eerder zei hij dat de betrokken wetenschappers, onder wie Abdul Qadeer Khan, gehandeld hebben uit 'persoonlijke ambitie of hebzucht'.

De Pakistaanse autoriteiten houden zes medewerkers van Khans onderzoekslaboratorium in Pakistan vast. Zij worden ondervraagd over de levering van nucleaire technologie aan de Iraanse regering. Khan zelf is eerder al aan een verhoor onderworpen.

Meer over