AIVD legde al in Irak contact met handelaar in gif

De contacten tussen de inlichtingendienst AIVD en genocide-verdachte Frans van Anraat begonnen al in Irak, waar de Nederlander verbleef omdat hij op de vlucht was voor de Amerikaanse autoriteiten....

Door Marc van den Eerenbeemt en Weert Schenk

De inlichtingendienst heeft vorig jaar actief bemiddeld bij de afgifte van een laissez passer voor de handelaar in chemicaliën, een noodpaspoort dat uitsluitend gebruikt kon worden voor de terugkeer naar Nederland. Het paspoort van Van Anraat was vermoedelijk achtergebleven in Italië, waar hij in 1989 op verzoek van de Verenigde Staten was aangehouden. Hij vluchtte tijdens een schorsing van zijn uitleveringsdetentie naar Irak, dat geen mensen uitleverde aan aartsvijand VS. In 2000 lieten de Amerikanen hun verzoek tot aanhouding vallen.

In Nederland ving de AIVD Van Anraat op en bezorgde hem een woning in Amsterdam-West. De band tussen de AIVD en de zakenman stond diens arrestatie begin december niet in de weg. Van Anraat werd in zijn woning aangehouden in opdracht van het landelijk parket. Hij wordt verdacht van het leveren van duizenden tonnen grondstoffen voor chemische wapens tussen 1984 en 1988 aan Irak. Daarmee zou hij de Wet Oorlogsstrafrecht en de Uitvoeringswet Genocideverdrag hebben overtreden.

De chemische wapens (mosterdgas) werden door Irak ingezet in de oorlog met Iran en tegen de Koerdische bevolking. In het Koerdische dorp Halabja stierven naar schatting vijfduizend Koerden na een gasaanval.

De Nederlandse ambassade in Bagdad noch het ministerie van Buitenlandse Zaken wil vragen over de kwestie beantwoorden. Vandaag beslist de Tweede Kamer of zij een spoeddebat wil wijden aan de kwestie-Van Anraat. De SP heeft hierom gevraagd.

Meer over