Airmile minder waard

Telkens als ik ergens boodschappen doe, betaal ik te veel. Er is altijd wel een andere winkel te vinden waar hetzelfde product of iets vergelijkbaars goedkoper is te vinden. Dat weet ik ook wel, maar ik wil niet de hele dag prijzen vergelijken. Zo vermoeiend.

Daarom neem ik een klantenkaart. Als ik daarmee afreken bij de kassa, krijg ik korting of spaar ik punten. Zo kan ik prijsbewust bezig zijn zonder me al te zeer in te spannen.

Ik belazer mezelf. Winkels met klantenkaarten zijn vaak duurder dan winkels die geen spaarsysteem hebben. Zo is Dirk van den Broek goedkoper dan Albert Heijn en is bouwmarkt Hornbach voordeliger dan Praxis of Gamma. Maar blijkbaar koop ik liever iets met korting dan iets tegen de laagste prijs.

Datzelfde geldt overigens bij van/voor-prijzen. Officieel moet de oorspronkelijke prijs (de 'van-prijs') ook werkelijk gebruikt zijn voorafgaand aan de kortingsactie (de 'voor-prijs'). Dat komt vrijwel nooit voor, blijkt uit recent onderzoek van de Consumentenbond. Meestal is het een adviesprijs of soms zelfs een verzonnen prijs. Ook beweringen als 'nergens goedkoper' zijn vaak nergens op gebaseerd. Wie zijn kooplust bedwingt en later op internet de prijs checkt, geeft minder geld uit.

Het gekke is dat trouwhartige klanten de korting die winkels geven, niet eens incasseren. Er liggen voor 360 miljoen euro aan ongebruikte Airmiles op de planken. Dat is gemiddeld 60 euro (zesduizend miles) per deelnemer. Om dat stuwmeer weg te werken gaat de uitgever Loyalty Management vanaf 21 oktober de geldigheidsduur van de Airmiles beperken. Alle Airmiles blijven nog maar vijf jaar geldig. Airmiles die vanaf komende maandag worden uitgereikt, zijn nog maar drie jaar geldig.

Ook de koopkracht van de Airmile gaat omlaag. Normaliter is deze 1 cent waard. Vanaf maandag kunnen Airmiles ook ingewisseld worden bij Bol.com. Daarbij leveren 200 miles een korting op van 1 euro op de aankoopprijs. De waarde daalt daardoor naar 0,5 cent.

Bij Texaco, Wehkamp, Bol.com en (vroeger) Super de Boer spaar je Rocks. Ook de geldigheidsduur van Rocks wordt beperkt. Sinds 1 augustus staat er een houdbaarheidsdatum op de Rocks-vijfjes. Vijfjes zonder datum verliezen hun waarde per 1 april 2014.

In de webshops van Airmiles en Rocks kunt u ook producten kopen. Het is opvallend dat die winkels geen typenummers van de artikelen vermelden. U kunt dus niet controleren of het ergens goedkoper te krijgen is.

Maar, zoals gezegd, het gaat ons er helemaal niet om goedkoper uit te zijn. Het gaat ons om het scoren. Daarom kunnen we die winkels en uitgevers van spaarpunten eigenlijk ook niet verwijten dat zij hetzelfde doen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

undefined

Meer over