Airbus van Onur Air beschadigd bij landing

ROTTERDAM (ANP) - Op Rotterdam Airport is dinsdagochtend een Airbus van het type A321 van de Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air beschadigd geraakt bij de landing. Het toestel, met aan boord 154 passagiers en zeven bemanningsleden, raakte de landingsbaan met zijn staart.

Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gemeld. Het toestel was onderweg van Antalya naar Rotterdam. Niemand raakte gewond. Het toestel is zo ernstig beschadigd dat het niet meer kan vliegen.

Een woordvoerster van Rotterdam Airport bevestigde dat het om een toestel van Onur Air gaat. De Turkse maatschappij kreeg wegens een aantal ernstige gebreken vorig jaar gedurende twee weken een vliegverbod in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. De toezichthouder Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) gaf vorige maand aan dat de zaken er weer behoorlijk op orde waren.

Onderzoek naar oorzaak

Volgens een zegsvrouw van het KLPD is de luchtdrukcabine van het vliegtuig beschadigd. De Airbus kan nog wel gerepareerd worden. De Luchtvaartpolitie en de IVW onderzoeken de oorzaak van de harde landing. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in.

Nedim Gürbüz, vice-president van Onur Air, wacht met een officiële verklaring tot hij het rapport van de piloot onder ogen heeft gehad, zei hij dinsdag. Dat verwacht hij uiterlijk woensdag. Het incident heeft volgens hem geen gevolgen voor het vliegschema van zijn maatschappij, omdat er reservetoestellen zijn.

Een woordvoerder van Komfly in Amsterdam, dat de boekingen voor Onur Air in Nederland verzorgt, geeft aan dat er dinsdag enkele telefoontjes van reizigers zijn binnengekomen. ,,We leggen ze uit wat er gebeurd is en dat levert verder geen problemen op'', aldus een woordvoerder. Er zijn volgens hem nog geen reizen afgezegd.

Meer over