NieuwsAirbnb

Airbnb verhuurt geen woningen meer in Joodse nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

Airbnb heeft besloten geen woningen en kamers meer aan te bieden in Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het verhuurplatform liet dat maandag weten. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zullen alle aanbiedingen uit de nederzettingen de komende dagen van de site worden gehaald. Israël reageerde woedend op het besluit en kondigde tegenmaatregelen aan.

Airbnb besloot alle adressen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te verwijderen.

 Beeld
Airbnb besloot alle adressen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te verwijderen.

Airbnb stond de afgelopen tijd onder toenemende druk om alle huizen die in Joodse nederzettingen te huur worden aangeboden te schrappen uit het aanbod. Critici noemden het misleidend dat er niet bij staat dat het om woningen gaat die niet in Israël zelf staan, maar op de Westelijke Jordaanoever die tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 in handen van Israël vielen. Sindsdien hebben zich bijna 600 duizend Joodse kolonisten in het gebied gevestigd.

De Palestijnen klagen dat Airbnb meewerkt aan het omstreden nederzettingenbeleid door woningen uit de nederzettingen aan te bieden. ‘Ieder internationaal bedrijf dat zoals Airbnb van de bezetting en ons bloed profiteert moet daarvoor ter verantwoording worden geroepen’, zei Husam Zomlot, een adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas onlangs tegen het persbureau AP.

Mekkeren

Woordvoerder Emmanuel Nahshon van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp de Palestijnse kritiek op Airbnb. ‘De Palestijnen moeten eens ophouden met mekkeren en Israël de schuld te geven van hun onvermogen hun eigen economie op te bouwen’, zei hij.

Een groot deel van de internationale gemeenschap beschouwt de nederzettingen als illegaal en een belemmering voor de vorming van een toekomstige Palestijnse staat in het kader van een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Airbnb zegt dat het besloten heeft alle adressen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te verwijderen, omdat die deel uitmaken van de kern van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Het bedrijf zegt te hopen dat er ‘in de toekomst een regeling wordt gevonden waarmee de hele internationale gemeenschap zich kan verenigen.’

Respect

‘We weten dat sommige mensen het niet met deze beslissing eens zullen zijn en we hebben respect voor hun opvatting’, aldus Airbnb in een verklaring. Bij elkaar gaat het om ongeveer 200 kamers of woningen.

De Israëlische minister van Strategische Aangelegenheden Gilad Erdan riep de aanbieders van woningen die onder de maatregel van Airbnb te lijden hebben op claims in te dienen tegen het verhuurplatform. Hij wees erop dat zij in een groot aantal Amerikaanse staten beroep kunnen doen op wetten die medewerking aan een boycot van Israël verbieden. Volgens Erdan is er sprake van een ‘racistische, politiek gemotiveerde houding tegenover sommige Israëlische burgers’.

Een vertegenwoordiger van de Joodse nederzettingen verwijt Airbnb hypocrisie. Volgens hem ziet het bedrijf er geen probleem in appartementen te verhuren in tal van dictaturen rond de wereld. ‘Dit kan alleen het resultaat zijn van antisemitisme of het toegeven aan terrorisme.’

Meer over