Air marshals ‘hadden geen keus’

Ofschoon kritische vragen worden gesteld, is in de Verenigde Staten overwegend met begrip gereageerd op het doodschieten door zogeheten air marshals van een vliegtuigpassagier die zich verdacht gedroeg....

Kort voor het geplande vertrek van de Boeing 757 met 113 passagiers aan boord doodden twee geheime agenten woensdagmiddag op het vliegveld van Miami de 44-jarige Amerikaan Rigoberto Alpizar. De man zou te kennen hebben gegeven dat hij een bom bij zich droeg. In zijn bagage noch op zijn lichaam zijn explosieven gevonden. Van een mogelijke terreuractie is niets gebleken.

Het Witte Huis verdedigde gisteren het optreden. Volgens een woordvoerder lijkt het erop dat de air marshals hebben gehandeld ‘in overeenstemming met hun uitgebreide training’.

Alpizar, die samen met zijn vrouw uit Ecuador kwam en een overstap maakte in Miami, maakte op medepassagiers een verwarde en onrustige indruk. Volgens zijn vrouw leed hij aan manisch-depressieve aanvallen en had hij geen medicijnen bij zich, zo meldden verscheidene getuigen.

Ze vertelden dat ze de vrouw voortdurend zagen inpraten op haar man en dat ze hem gerust probeerde te stellen. Een aantal passagiers vond de situatie bedreigend. Kort voor het vertrek rende Alpizar door het gangpad naar voren. Op dat moment kwamen de air marshals in actie. Ze achtervolgden Alpizar tot in de slurf naar de luchthaven.

Passagier Besheans: ‘Ook zijn vrouw kwam naar voren en riep dat haar man ziek was. Enkele seconden later hoorden we schoten.’ Een andere passagier, Mary Gardner: ‘De vrouw schreeuwde: o, mijn man, mijn man.’

Volgens James Bauer, het hoofd van de air marshals in Miami, had Alpizar ‘bedreigende woorden geuit waaronder een zin met als strekking dat hij een bom had’. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zei woensdagavond dat Alpizar ‘in een tas leek te grijpen’ en de vluchtbegeleiders daarna optraden.

Medepassagiers zeggen dat ze Alpizar niet over een bom hebben horen spreken. Volgens Mary Gardner moeten de air marshals net als de andere passagiers gemerkt hebben ‘dat er iets vreemds aan de hand was met het echtpaar’.

Op de vraag of de air marshals zich niet op de hoogte hadden moeten stellen van de situatie voordat Alpizar begon te rennen, zei gisteren woordvoerder David Adams: ‘Dat is een taak van de stewards. Onze mensen komen pas in het geweer als werkelijk gevaar dreigt.’ Hij voegde toe dat volgens de instructies de air marshals iemand moeten doden die dreigt met explosieven en weigert bevelen op te voeren. Alpizar zou een paar keer gezegd zijn dat hij zijn tas moest laten vallen, wat hij niet deed. Adams: ‘Dan is er geen keus. Het is ter bescherming van de airmarshals en de passagiers.’

Passagier Gardner zei het ‘volledig’ eens te zijn met deze gedragslijn. Ze zei dat niemand zich op z’n gemak voelde in de omgeving van Alpizar. ‘Ik zal je dit zeggen: iedereen was aan het bidden, iedereen.’

Meer over