Aimabele Schraven voorzitter VNO-NCW

Bij VNO-NCW maakt de aimabele, oudere heer Blankert (58) plaats voor de al even aimabele en erudiete jurist Schraven (57), president-directeur van Shell Nederland....

'Een charmante gentleman, soms op het onhandige af. Als hij achter het spreekgestoelte staat, ben ik altijd bang dat hij zijn glaasje water omgooit', zegt H. Hamburger van Shells centrale ondernemingsraad over zijn tegenspeler Schraven.

Voor de Shell-topman is de overstap na dertig jaar handel in olie een opmerkelijke, maar voor VNO-NCW is de keuze minder origineel. Heel anders was dat bij het aantreden destijds van de jonge veertiger, de ondernemende hoogleraar Alexander Rinnooy Kan.

Nu kiezen de werkgevers opnieuw voor een vertrouwd profiel. Een manager à la Cees van Lede of Chris van Veen. Maar dan wél een met internationale ervaring. Want de internationale arena wordt steeds belangrijker voor de werkgeverslobby.

VNO-NCW zocht een voorzitter die in binnen- en buitenland de weg weet, met praktijkervaring, bij voorkeur als directeur in de industrie. Een harde vent, gewend aan de kille wind in het bedrijfsleven.

En Schraven wéét internationaal de weg en spreekt zijn talen. Hij verdiende een handvol tropenjaren bij Shell, goed voor een pensionering ruim voor zijn zestigste.

Voor Schraven was het een laatste uitdaging na bij het olieconcern in een 'eindfunctie' te zijn beland. Het werd geen nieuwe topfunctie in het bedrijfsleven, geen erebaan, maar een prominente rol in het poldermodel.

Daar is hij overigens een onbekende. 'Volgens mij kent niemand in sociaal-economisch Nederland hem. Hij behoort in elk geval niet tot de incrowd', zei CNV-voorzitter Doekle Terpstra.

Schraven zal het in de Nederlandse klassenstrijd moeten opnemen tegen de goed gebekte veertigers Terpstra en FNV-boegbeeld Lodewijk de Waal. Zijn eerste publieke kennismaking met die strijd was geen onverdeeld succes. Afgelopen najaar viel het Shell-personeel over hem heen. Schraven had op het NOS Journaal verklaard dat een bedrijf soms moet snoeien om weer tot bloei te komen. Dat steekt, zeker bij een multinational waar reorganisaties altijd goudgerand zijn.

Schraven is veel sympathieker dan tv-beelden doen vermoeden, weten ingewijden. 'Voor de camera is hij niet erg vlot', zegt Hamburger van de centrale ondernemingsraad zuinig. 'Maar achter de schermen krijgt hij veel voor elkaar.'

Meer over