Ahold laat oog vallen op Hema

Supermarktconcern is een van de vijf resterende partijen die in de race zijn. Ahold wil graag groter worden in de non-foodsector. Een analist noemt een mogelijke koop 'riskant'.

AMSTERDAM Winkelconcern Ahold zou net als in 2007 azen op een overname van de Hema, Nederlands bekendste verkoper van rookworsten, gebak en ondergoed.


Het supermarktconcern (onder meer eigenaar van Albert Heijn en C1000) is een van de resterende vijf partijen die in de race zijn voor een overname van de Hema-keten van 533 winkels. Eind november moet het definitieve bod zijn uitgebracht.


Dit meldden afgelopen weekeinde meerdere media op grond van gesprekken met betrokkenen. Het is overigens bekend dat Ahold wil expanderen in de non-foodsector.


De Hema staat sinds zes weken in de etalage. De huidige eigenaar, het private-equityfonds Lion Capital, rekent op een bod van ongeveer 1,5 miljard euro. Naast Ahold zouden vooral financiële partijen meedingen in de overnamestrijd.


Hema, volgens marketeers de meest Hollandse van alle winkelketens, zou zelf echter niet graag weer in handen van een financiële partij willen komen. In zes jaar hebben die het winkelbedrijf al twee keer doorverkocht.


Ahold heeft in Nederland eenderde van de voedingsmiddelenmarkt in handen en kan daar nauwelijks in groeien. Daarom wordt gekeken naar non-food. De eigen supermarkten hebben echter niet de ruimte voor een grote non-foodcollectie.


Analist Richard Withagen van SNS Securities weet niet of non-food voor Ahold de juiste strategie is. 'Voorlopig slaat dit assortiment geen deuk in een pakje boter qua resultaten. Ik vind het riskant. Non-food is echt anders', zei hij zondag tegen het ANP. Maar Marcel van Aalst, directeur onderzoek van EFMI Business, noemde de twee ketens juist 'een goede match'. 'Supermarkten in Europa zijn vele malen groter dan die in Nederland, bovendien hebben zij een groot assortiment van non-foodartikelen. Met Hema in de stal heeft Ahold dat ook.' De omzet van Ahold (15,8 miljard euro) is overigens tien keer groter dan die van de Hema.


De Hema (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) werd in 1926 opgericht door De Bijenkorf-directeuren Leo Meyer en Arthur Isaac. Het was het volkse alternatief voor de chique Bijenkorf, waar het personeel de cliënten in het Frans aansprak. De spullen bij de Hema waren te koop tegen eenheidsprijzen van toen 10, 25, 50 en 75 cent en 1 gulden.


Na de oorlog werd dit systeem losgelaten. Hema schudde het armeluisimago af en maakte van de tompoes een van de bekendste Nederlandse lekkernijen. Vendex nam in 1998 De Bijenkorf en de Hema over, maar het hele concern werd in 2004 overgenomen door een consortium met ondermeer KKR en Alpinvest. Dat stootte de Hema in 2007 weer af en verkocht die door aan Lion Capital. Voormalig Ahold-topman Anders Moberg die in 2007 al aasde op de warenhuisketen, is er nu commissaris.Aanvullingen & verbeteringen 16 november:


Rectificatie / gerectificeerd


In het artikel over Ahold, dat zou azen op overname van de Hema (Economie, pagina 21, 15 november) is gemeld dat Ahold onder meer eigenaar is van C1000. Dat is niet juist. Het concern heeft zijn aandeel in C1000 voorjaar 2008 verkocht aan CVC.


Meer over