Ahmed Akkabi: Ik stootte met opzet een drankje om

De tenten van de Parade staan inmiddels in Den Haag. Het rondreizende theaterfestival heeft een uitgebreid programma met in totaal meer dan zestig verschillende theatervoorstellingen. Een aantal gasten doet verslag van De Parade voor De Volkskrant. Vandaag: Ahmed Akkabi.

De Parade in Rotterdam. Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant
De Parade in Rotterdam.Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant

Wat niet te vergeten als je de Parade bezoekt?
Ik denk dat het belangrijk is om met een open mind naar de Parade te gaan, zeker als je nog nooit naar de Parade bent geweest of weinig naar het theater gaat. Theatermensen kunnen toch een beetje raar zijn als je er niet aan gewend bent. En praktisch: een paraplu voor het geval het gaat regenen. De tenten waar je kunt schuilen zijn als het regent heel snel vol, dus dan is het fijn als je je zelf droog kunt houden.

Voor de rest is alles goed verzorgd en heb je niets nodig. Ja, geld wel!

Hoe kun je je volgens jou het beste laten informeren over de Parade?
Als je de Parade binnen komt heb je links een heel groot bord waar alle voorstellingen op staan en je kunt natuurlijk ook een programmaboekje halen. Het is misschien leuker om je te laten verrassen door de Parademakers die hun shows op het festivalterrein promoten. Die versieren je als het ware om je in hun tent te krijgen. Mensen op de Parade zijn sowieso heel aardig, dus je kunt ook altijd vragen wat leuk is.

Welke acteur speelt de sterren van de hemel?
Van de acteurs die ik tot nu toe op de Parade heb gezien, was dat toch wel Stephanie Louwrier. Zij pakt het publiek heel goed in. Stephanie heeft zo'n goede energie dat je echt aan haar lippen hangt, zelfs als ze heel snel is en soms van de hak op de tak springt, je blijft haar echt volgen in wat ze doet. Het publiek was tijdens haar voorstelling heel geconcentreerd. Haar voorstelling Pauvre Lola heb ik tijdens mijn bezoek aan de Parade gezien, daar kun je tot dinsdag 10 juli in Den Haag nog naar toe. Op de Parade in Utrecht speelt ze haar nieuwe voorstelling.

Welke toneelgroep op de Parade heb je hoog zitten, waarom?
Het Ro theater vind ik heel tof. Zij weerspiegelen de maatschappij het best in hun voorstellingen. De voorstelling Taranta (te zien tot dinsdag 10 juli op Parade Den Haag) had ik graag willen zien. Fania Sorel, een van de spelers van die voorstelling, is een van de beste actrices in Nederland!

Welk onderdeel van de Parade mag je niet missen?
Wat je sowieso niet mag missen als je naar de Parade gaat? De zweefmolen en poffertjeskraam! Als is het wel irritant dat je zelf je poffertjes moet omdraaien. De laatste ronde van de zweefmolen gaat heel hard en volgens mij komt er dan ook drank uit dat apparaat.

Wat is het gezelligste cafe van de Parade?
Cocktailbar! Ik stootte met opzet een drankje om, om te kijken hoe ze reageerden en dat was heel goed! De vloer werd meteen schoongemaakt, en ik kreeg meteen een nieuw drankje. Het was ook de laatste spot in de zon. De bar staat iets hoger dan de rest van de Parade, wat een leuk effect geeft als je daar zit.

Nog iets anders over de Parade dat je graag met Volkskrantlezers wilt delen?
Als je even in een sprookje wilt zitten en iets anders wilt doen dan wat je normaal gesproken doet in de stad waarin je woont, moet je zeker naar de Parade gaan! De Parade is een aparte wereld binnen de wereld waarin je zit en maar een paar meter van je verwijderd.

Meer over