Ahmadinejad: troepen VS moeten Irak verlaten

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft in Bagdad verklaard dat ‘de buitenlandse troepen die van ver naar Irak zijn gekomen het land moeten verlaten'.

Hij zei dat met de aanval van de VS op Irak het terrorisme naar de regio is gekomen, en niet door toedoen van Iran. De aanwezigheid van de VS in Irak noemde hij 'een belediging en een vernedering' voor de regio. Amerikaanse beschuldigingen dat Iran sjiitische strijders traint, die Amerikaanse strijders en soennitische rivalen aanvallen, noemde hij onbelangrijk 'omdat ze zijn gebaseerd op foutieve informatie'.

Verdragen
Ahmadinejad is de eerste Iraanse president die een bezoek bengt aan Irak. Hij heeft zeven verdragen gesloten, over onder meer industrie, handel en transport, zo maakte hij maandag bekend. Ahmadinejad sprak van een 'nieuwe pagina' in de relatie tussen beide landen, die een bloedige uitputtingsoorlog voerden in de jaren tachtig.

Onder dictator Saddam Hussein, afkomstig uit de soennitische bevolkingsgroep, viel Irak in 1980 het buurland Iran aan. Het kreeg steun van westerse mogendheden die een gevaar zagen in het sjiitische Iran van ayatollah Khomeiny. Naar schatting een miljoen mensen kwamen om het leven in de oorlog die tot 1988 duurde. Sinds na de val van Saddam Hoessein (2003) de sjiitische meerderheid in Irak de regering in Bagdad is gaan domineren, zijn de betrekkingen met Iran steeds beter geworden.

Terrorisme
De Amerikanen zien dat met lede ogen aan. President George Bush beschuldigde zaterdag in Texas Iran er opnieuw van terrorisme te verspreiden in Irak. Veel wapens die de VS bestrijdende milities gebruiken, zouden uit Iran afkomstig zijn.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki, prees maandag uitvoerig de Iraanse steun aan en medewerking met zijn land.

De Iraanse president Ahmadinejad (ANP) Beeld
De Iraanse president Ahmadinejad (ANP)
Meer over