Agenten Mossad verstoppen zich in ambassade in Jordanie

Minstens drie agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad houden zich verscholen in de Israëlische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman, na de mislukte moordaanslag op een Hamas-leider, Khaled Meshal, vorige week....

The Guardian

JERUZALEM

De Jordaanse politie pakte vorige week twee verdachten van de moordaanslag op. Ze waren in het bezit van Canadese paspoorten, maar weigerden bijstand van de Canadese ambassade. Dat versterkte de verdenking dat zij in werkelijkheid geheim agenten van de Mossad zijn.

Woensdag liet Israël onverwacht sjeik Ahmed Yassin, de oprichter van Hamas, vrij. Er werd druk gespeculeerd over een mogelijke ruil met de twee arrestanten. De Jordaanse koning Hussein ontkende dat gisteren met klem, Israël weigerde commentaar.

De mislukte aanslag heeft grote beroering veroorzaakt in Israël. De Israëlische televisie meldde dat de minister van Buitenlandse Zaken Levy razend is omdat hij niet door premier Netanyahu is geraadpleegd in de kwestie. Israël kan het zich niet veroorloven ruzie te maken met Hussein, de Arabische leider die de meeste toenadering zoekt.

Yossi Melman, auteur van boeken over de Mossad, noemt de aanslag 'de ernstigste mislukking in hun geschiedenis'. 'Het grenst bijna aan diplomatieke zelfmoord. De relatie met Jordanië is het enige dat rest van het vredesproces.'

Het is nog steeds een raadsel welk wapen is gebruikt bij de aanslag, maar het zou gaan om het inbrengen van een gif dat geen sporen in het lichaam zou achterlaten. Jordaanse artsen stonden perplex van de symptomen. Diplomaten zeggen dat Washington druk op de Israëli's uitoefent om gegevens over het gif te verstrekken.

Israël is ook nog eens in conflict geraakt met Canada, dat gisteren zijn ambassadeur uit Israël heeft teruggeroepen. De Israëlische ambassadeur in Ottawa moest bij de minister van Buitenlandse Zaken verschijnen. Canada heeft Israël laten weten eventueel 'misbruik van Canadese identiteitspapieren met de hoogste ernst op te nemen'.

De Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken, Nazir Rasheed, zei gisteren dat het onderzoek naar de aanslag eind volgende week zal worden afgesloten. Daarna gaat de zaak naar het Openbaar Ministerie.

Meer over