NieuwsProtesten VS

Agenten beschoten en chique winkels Fifth Avenue geplunderd bij protesten VS

Ondanks een avondklok in zo’n veertig steden werd in de VS maandagnacht opnieuw massaal geprotesteerd. Daarbij raakten vier agenten in St. Louis gewond bij een beschieting en werden winkels op het chique Fifth Avenue in New York geplunderd.

Een demonstrant ontvlucht de politie, die traangas en rubberen kogels gebruikt om demonstranten bij het Witte Huis uit elkaar te drijven. Beeld AFP
Een demonstrant ontvlucht de politie, die traangas en rubberen kogels gebruikt om demonstranten bij het Witte Huis uit elkaar te drijven.Beeld AFP

Het is al zeven dagen onrustig in de VS door protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd door politiegeweld. Inmiddels zijn zo’n 5.600 personen gearresteerd. Het was nog niet voorgekomen dat zoveel agenten werden beschoten als maandagnacht. Op de agenten in St. Louis werd werd geschoten nadat president Trump enkele uren ervoor had gedreigd het leger in te zetten als de lokale autoriteiten de orde niet snel herstelden.

Volgens de politie van St. Louis gingen de beschietingen door nadat het viertal naar het ziekenhuis was gebracht. Ze raakten niet levensgevaarlijk gewond. Geen van de schutters werd gearresteerd. Eerder op de dag had de burgemeester nog meegedaan aan een vreedzame demonstratie in de binnenstad. In Las Vegas werden twee agenten beschoten.

De avondklok in New York wordt dinsdag vervroegd van 23.00 uur naar 20.00 uur om te voorkomen dat de stad opnieuw het toneel wordt van plunderingen. Terwijl in Manhattan en Brooklyn honderden betogers vreedzaam demonstreerden toen de avondklok naderde, moest de politie reageren op meldingen van plunderaars die elders in de stad winkelruiten insloegen.

Auto rijdt in op agenten

Behalve luxe winkels op Fifth Avenue, moest ook het wereldberoemde filiaal van warenhuis Macy’s eraan geloven. De politie kon echter voorkomen dat het werd leeggeroofd. ‘Wij kunnen niet toestaan dat geweld de boodschap van de protesten ondermijnt’, aldus burgemeester De Blasio. ‘Wij steunen vreedzame protesten, maar het is nu tijd om naar huis te gaan’, zei hij tegen de demonstranten die tot diep in de nacht door de stad trokken.

In een buitenwijk van Chicago werden twee personen gedood. Het is nog onduidelijk hoe ze om het leven kwamen. De politie arresteerde zestig personen in de wijk waar in diverse winkels werd ingebroken. In Buffalo, in de staat New York, raakten twee agenten gewond nadat tijdens een demonstratie een terreinwagen inreed op een groep agenten bij een politiebureau. Twee van de inzittenden bleken na hun arrestatie schotwonden te hebben. De politie onderzoekt of ze met opzet op de agenten zijn ingereden.

In Los Angeles werd een winkelcentrum langs de weg in brand gestoken en in Hollywood werden ruiten van winkels ingeslagen, die daarna werden leeggeroofd. De politie vuurde rubberkogels af om plunderingen te voorkomen.

Een geplunderde winkel in Hollywood, Californië.  Beeld AFP
Een geplunderde winkel in Hollywood, Californië.Beeld AFP

De politiebaas van de stad, Michel Moore, haalde uit naar inwoners die gebruikmaken van de demonstraties om te stelen. Alleen al zondag arresteerde de politie zo’n zeshonderd personen, voor een deel inbrekers. ‘Dit zijn geen mensen die rouwen om de dood van George Floyd’, aldus Moore over de inbrekers. ‘Dit zijn personen die er misbruik van maken.’

Bekende Amerikanen spreken zich uit

Ook in Louisville, Nashville, Atlanta, Philadelphia en Washington was het afgelopen nacht zeer onrustig. Demonstranten die kort voor de toespraak van Trump − waarin hij zich de president van orde en rust noemde − waren verjaagd van het park tegenover het Witte Huis, trokken tot in de nacht langs diverse monumenten. De politie greep niet in, hoewel de betogers de avondklok negeerden.

Boven de stad waren opvallend veel helikopters te horen, die de betogers in de gaten hielden. Dit is ongewoon omdat in de Amerikaanse hoofdstad een no-flyzone geldt voor helikopters en drones.

Steeds meer bekende, zwarte Amerikanen spreken hun solidariteit uit met de demonstranten en de familie van Floyd. Golfer Tiger Woods, die zich tot maandag niet had uitgelaten over Floyds dood, zei dat hij ‘het grootste respect had voor onze politie’ maar dat nu een grens was overschreden. Hij riep de demonstranten op vreedzaam hun stem te laten horen. ‘Wij kunnen ons punt maken zonder de buurten waarin wij wonen in brand te steken’, aldus Woods.

Voormalig bokskampioen Floyd Mayweather bood aan de begrafenis van Floyd te betalen. De familie heeft zijn aanbod geaccepteerd. Floyd wordt op 9 juni begraven in Houston, waar hij vandaan komt.

In Minneapolis zie je dat apartheid niet alleen een Zuid-Afrikaanse praktijk was
Minneapolis, dat na de dood van George Floyd al een week het toneel is van hevige rellen, geldt als progressief en welvarend. Tegelijk is de stad ook een van de steden in de VS waar de zwarte en de witte bevolking het meest van elkaar zijn gescheiden.

In gepolariseerde VS lijken de raciale scheidslijnen alleen maar dieper te worden
De aanleiding is politiegeweld tegen de zwarte bevolking, de achtergrond is de hardnekkige achterstand van die bevolking. De rellen in Minneapolis en elders in de Verenigde Staten verlopen volgens een patroon dat zich al zeker vijftig jaar periodiek herhaalt.

Protesten steeds grimmiger in VS, Trump overweegt inzet leger
De protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten na de dood van de 46-jarige George Floyd, worden steeds grimmiger. Ondanks de ingestelde avondklok kwam het in verschillende staten tot grote demonstraties, die vaak vreedzaam begonnen, maar ontaardden in zware rellen.

Meer over