Agent RR01 is alleen nog een stem

De 17-jarige Rishi wordt in 2012 gedood door een politiekogel. Tijdens de rechtszaak tegen de schutter acht justitie doodslag bewezen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER STERRE LINDHOUT

DEN HAAG - De agent haalt de trekker over in de hoop dat de dreiging daarmee ophoudt. De jongen stort voorover op perron 4 van Den Haag Hollands Spoor, geraakt in zijn vlucht voor de politie. Twee uur later sterft Rishi (17) in het ziekenhuis aan de gevolgen van de schotwond in zijn nek.

Ja, het gevaar is voorbij. Maar voor de Haagse agent, die tijdens de rechtszaak anoniem blijft vanwege bedreigingen, begint die vroege ochtend van 24 november 2012 'een grote nachtmerrie' die voortduurt tot de dag dat hij, ruim een jaar later, terecht staat voor de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank.

Het Openbaar Ministerie (OM) besluit de zaak te onderzoeken omdat 'het handelen van de politie niet ter discussie mag staan'. De aanklacht van het OM luidt doodslag. Maandagmorgen komt daar de aanklacht tegen moord bij, om tegemoet te komen aan de nabestaanden van Rishi, die een procedure hebben aangespannen om het OM daartoe te dwingen.

Officier van justitie Wouter Bos vult de aanklacht aan met 'moord' om te voorkomen dat het proces wordt uitgesteld, maar hij zegt erbij dat hij op die verdenking vrijspraak zal eisen, omdat er wat hem betreft geen aanwijzingen zijn dat de agent met voorbedachten rade heeft geschoten.

Rishi is slachtoffer geworden van nodeloos politiegeweld, vindt Michael Ruperti, advocaat van zijn nabestaanden. Hij hoopt op een 'hele lange straf' voor de agent. Ruperti leest een emotionele brief van Rishi's moeder voor. 'Mijn leven is verrot', schrijft ze. Ze begrijpt niet dat de agent geen contact met de familie heeft opgenomen en zegt dat ze 'nooit begrip zal opbrengen voor de gevoelens van de agent'.

De 17-jarige mbo-leerling Rishi, een Nederlander met een Hindoestaans Surinaamse achtergrond, was geen jongen van onbesproken gedrag. Hij woonde in een opvanghuis voor moeilijke jongeren, maar volgens zijn familie werd hij na zijn dood door de media onterecht weggezet als crimineel.

Zijn vrienden vinden dat hij 'natuurlijk geen heilige was', maar zijn er stellig van overtuigd dat Rishi geen wapen droeg. Ja, in zijn bloed werden sporen van alcohol en cannabis aangetroffen, maar dat mag toch zeker, na een avond uitgaan?

Grijze cabine

Omdat hij niet herkend mag worden, zit de agent tijdens het proces in een hok, samen met zijn advocaat. De grijze cabine die normaal gesproken wordt gebruikt door tolken, lijkt lukraak in de rechtszaal neergestort, zoals de ka'ba in Mekka. De agent, in de officiële stukken aangeduid als RR01, is alleen een stem. En die stem is ook nog vervormd, zodat de emotionele uitspraken van de agent verwarrend monotoon klinken.

Agent R001 hoort die morgen van de spoorwegpolitie dat in de wachtkamer tussen spoor drie en vier van station Hollands Spoor een Engelssprekende man wordt bedreigd door een jongen in een witte parka. 'I have a gun', zou Rishi hebben gezegd.

Op in de rechtszaal vertoonde beelden van de bewakingscamera's op het station is inderdaad te zien hoe Rishi herhaaldelijk iets tegen de man zegt en dan zijn hand in zijn witte parka steekt, als graaide hij naar zijn wapen.

Van het bureau is het 700 meter rijden naar het station. 'Twee keer gas geven', zegt de agent vanuit zijn hok. Samen met twee collega's stapt hij in de auto.

Op het station gaat alles snel. Bovenaan de roltrap die naar spoor 4 en 5 leidt, treffen de drie agenten de NS-medewerker tegen wie de Engelssprekende man zijn verhaal heeft gedaan. Hij wijst hen op Rishi. Op de camerabeelden is te zien hoe Rishi op dat moment met grote armgebaren iets zegt tegen iemand aan de andere kant van het spoor. Dan rennen de drie agenten het beeld in. Een van hen is in burger. Ze hollen in een V-vorm zoals dat op de politieacademie wordt aangeleerd.

Agent R001 loopt in het midden. De agenten roepen naar Rishi. Als hij hen hoort kijkt hij om en zet het op een lopen. Als hij al rennend iets uit zijn jaszak haalt, valt het schot.

'In eerste instantie, zegt de agent en later ook zijn advocaat, is zijn doel geweest om Rishi aan te houden. In dat geval had hij Rishi in zijn voet moeten schieten. 'Maar de situatie veranderde door de handelingen van de verdachte en mijn gevoel daarbij. Ik kreeg de beweging van zijn rechterhand in het oog en richtte dus op heuphoogte.' Voor zijn gevoel was het noodweer.

Het OM acht doodslag bewezen. Maar omdat de agent handelde vanuit het idee dat de verdachte gewapend was, was zijn beslissing om te schieten geoorloofd. Het OM eist dan ook ontslag van rechtsvervolging.

De officier weegt in die beslissing de gebrekkige kwaliteit van de schiettraining bij de politie mee. De verdachte geeft aan tien keer eerder zijn wapen te hebben getrokken. Dit was de eerste keer dat de trekker overging.

Uitspraak op 23 december.

Michael Ruperti advocaat van de nabestaanden

undefined

Meer over