Update

Agent in Chicago vervolgd voor moord op zwarte tiener

Honderden mensen zijn dinsdagavond in Chicago de straat op gegaan om tegen de gewelddadige dood van de 17-jarige zwarte tiener Laquan McDonald te protesteren. Op videobeelden die dinsdag werden vrijgegeven is te zien hoe de jongen een jaar geleden op straat wordt doodgeschoten door de blanke politieagent Jason van Dyke. In het lichaam van McDonald werden zestien kogels uit het wapen van de agent aangetroffen. Van Dyke wordt vervolgd wegens moord.

null Beeld epa
Beeld epa

De politie gaf de videobeelden, die vanuit de politieauto van de schietpartij zijn gemaakt, vrij vanwege het onderzoek naar de dood van de jongen. De agent verscheen dinsdag voor het eerst voor de rechter. Hij mag gezien de ernst van de zaak voorlopig niet op borgtocht vrijkomen.

Van Dyke verdedigde zich door te stellen dat hij zich bedreigd voelde. De jongen zou een mes bij zich hebben gehad en drugs hebben gebruikt. Op de beelden is van bedreiging niets te zien. Er is grote afstand tussen de jongen en de agent. De jongen ligt al weerloos op de grond als nog steeds op hem wordt geschoten.

Kort nadat de beelden op een politiewebsite werden geplaatst, raakte de site vanwege de grote interesse overbelast.

Achttien klachten
Volgens een database van de Universiteit van Chicago zijn sinds 2001 zeker achttien klachten over Van Dyke ingediend door burgers, waaronder een klacht over racistische uitingen. De agent is voor geen van deze klachten berispt. Volgens een onderzoeker aan dezelfde universiteit zijn er nog meer klachten over de agent ingediend, maar heeft politie de toegang tot deze klachten via een gerechtelijk bevel ontzegd.

Demonstranten zijn ook kwaad dat Van Dyke pas na het vrijgeven van de video werd aangeklaagd wegens moord, en dus pas sinds gisteren vastzit. De tiener werd op 20 oktober 2014 gedood, toen in Ferguson veel rellen waren om de dood van tiener Michael Brown. De videobeelden werden echter pas na dertien maanden gepubliceerd, na maandenlange druk van activisten en journalisten. Uiteindelijk verordonneerde een rechter dat de video naar buiten moest worden gebracht.

De hoofdaanklager in de zaak zegt dat zij Van Dyke toch al wilde aanklagen voor moord, maar het onderzoek van de staat afwachtte. Het vrijgeven van de video heeft volgens haar het proces alleen versneld.

'Zestien kogels, zestien kogels!'
Chicago had zich voorbereid op protesten. Twee betogers werden opgepakt. Betogers probeerden te voorkomen dat zij werden afgevoerd door een menselijke ketting om de politiewagen te vormen, maar werden door agenten uit elkaar gesleept. Daarna riepen ze voor het politiebureau om hun vrijlating, terwijl ze leuzen als 'zestien kogels, zestien kogels!' scandeerden.

De gemeente Chicago sprak vooraf met vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap in de stad. Burgemeester Emanuel riep inwoners op kalm te blijven. Chicago heeft de familie van Laquan omgerekend 4,6 miljoen euro schadevergoeding betaald.

Onderstaande videobeelden kunnen als schokkend worden ervaren.

'Structureel racisme'

De rassenkwestie heeft Amerika al een jaar lang in de houdgreep. Het lukt de Amerikanen niet zich eruit los te wringen sinds vorig jaar augustus de dood van een zwarte tiener leidde tot rellen in Ferguson. Lees hier de analyse van correspondent Arie Elshout (+).

De burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel (links), en hoofd van politie, Garry McCarthy, tijdens een persconferentie. Beeld ap
De burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel (links), en hoofd van politie, Garry McCarthy, tijdens een persconferentie.Beeld ap
Jason van Dyke Beeld afp
Jason van DykeBeeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over