nieuwspolitiegeweld

Agent die knie op nek George Floyd drukte is op borgtocht vrijgelaten

De hoofdverdachte in de zaak rond de dood van George Floyd is woensdag op borgtocht vrijgelaten. Het gaat om ex-agent Derek Chauvin, de man die minutenlang met zijn knie op de nek van de ongewapende Floyd drukte, terwijl het werd gefilmd. De 46-jarige zwarte man overleefde de arrestatie niet. De video van het politiegeweld leidde wereldwijd tot massale protesten tegen racisme.

Een foto van George Floyd is opgehangen aan een hek in New York.  Beeld AFP
Een foto van George Floyd is opgehangen aan een hek in New York.Beeld AFP

Volgens de gegevens van de rechtbank in Minneapolis heeft Chauvin een borgsom van 1 miljoen dollar betaald. De doodsoorzaak van Floyd is nog steeds omstreden, maar volgens het justitie staat vast dat het slachtoffer zonder de brute behandeling door Chauvin nog in leven zou zijn. Hij wordt daarom beschuldigd van een ernstige vorm van doodslag.

Chauvin zat sinds 31 mei in de gevangenis van Oak Park Heights ten oosten van Minneapolis. Hij is, net als de drie andere agenten die bij de arrestatie van Floyd waren betrokken, ontslagen. De aanklachten tegen de drie anderen zijn minder zwaar, en zij werden al eerder op borgtocht vrijgelaten. De rechtszaak tegen hen zal naar verwachting in maart beginnen.

Graffiti op een muur in Los Angeles met een portret van George Floyd, Breonna Taylor en Ahmaud Arbery - drie zwarte slachtoffer van politiegeweld - en de oproep om op 3 november te gaan stemmen.  Beeld AFP
Graffiti op een muur in Los Angeles met een portret van George Floyd, Breonna Taylor en Ahmaud Arbery - drie zwarte slachtoffer van politiegeweld - en de oproep om op 3 november te gaan stemmen.Beeld AFP

Ondertussen duurt de onrust over het politiegeweld in de Verenigde Staten nog steeds voort. Maandenlange protesten ontaardden soms in plunderingen, die volgens president Trump door extreem-linkse groepen worden aangewakkerd. Het onderwerp speelt een cruciale rol in de Amerikaanse verkiezingen van 3 november. Trump stelt dat zijn Democratische tegenspeler Joe Biden extreem-links niet durft aan te pakken en hijzelf wel.

LEES VERDER:

Wat de beelden van George Floyd betekenen. Waarom bracht juist de gewelddadige dood van George Floyd zo veel teweeg? ‘Kijk naar hem!

Op de begrafenis van George Floyd: De levensloop van George Floyd was niet smetteloos, maar hij wist veel harten te veroveren met zijn vriendelijke eenvoud. ‘God heeft een arme gast gekozen om de wereld te veranderen’

Trump is een angstcampagne begonnen, en hoopt daarmee de Amerikaanse kiezer voor zich te winnen. Het is nog maar de vraag of dat de beste strategie is, nu steeds meer Amerikanen inzien dat er structurele veranderingen nodig zijn.

Meer over