Agenda

Actrice Carla Mulder raakte gefascineerd door de stereoscopische foto’s die ze vond in het archief van haar grootvader J.G. Mulder, avonturier en ontdekkingsreiziger....

vr 01.12.06HERCULANEUM
Pompei kent iedereen als het enorme opgegraven dorp, waar huisraad en schilderingen nog te zien zijn zoals ze op 24 augustus 79 ‘bevroren’ werden door een regen van as uit de Vesuvius. Herculaneum daarentegen, ook verdwenen in 79, is minder bekend. Ontdekt in 1709, maar opgravingen bleven uit – er stond een nieuwe stad op de bedolven resten: Ercolaneo. Herculaneum werd in tegenstelling tot Pompei bedekt met lava, waardoor alle zuurstof verdween. Gevolg: in de 20ste eeuw werden er lichamen, houten meubels en zelfs voedsel gevonden. Museum Het Valkhof toont naast die organische resten ook veel kunstwerken uit de verdwenen stad.

za 02.12.06IN DE BRANDING
Muzikaal Den Haag gaat een ‘Dag in de Branding’ tegemoet die zich op vier lokaties afspeelt. De Tijd, een groot bezet werk van Louis Andriessen, staat zaterdagmiddag op het programma in ‘Theaterzwembad’ De Regentes, uitgevoerd door het orkest van het Koninklijk Conservatorium. Van hetzelfde stuk klinkt daar ‘s nachts een electronische remix. In het Paard van Troje komen conservatoriumslagwerkers in actie in Drumming van Steve Reich. In Korzo en Studio Loos spelen Loos en het Ives Ensemble werk van onder anderen Cage en Peter Adriaansz. Tussen deze bedrijven door zijn er animatiefilms met levende muziek, performances en installaties. Veel werk is nieuw.

Meer over