Agenda

Jonge Harten, festival voor jong talent in de stad Groningen. Met dans, muziek, theater, performances, dj’s en multimedia. Zaterdag t/m 2 december in Stadsschouwburg, Kruithuis, Grand Theatre en andere locaties....

theater
De Kaukasische Krijtkring van Brecht door het Noord Nederlands Toneel. Een regie van Victoria Meirik, die het sprookje opzoekt in dit moralistische verhaal over ‘eigendomsrecht’. Van 28 november t/m 16 december in De Machinefabriek, Groningen.

theater
Vrede is een komedie van Rob de Graaf over rouwverwerking en ‘de absurde uren en dagen na een overlijden’. Door Keesen & Co in regie van Willibrord Keesen. Vanavond t/m zaterdag (première) in Schouwburg Arnhem; 1 december in Doetinchem (Gruitpoort Theater).

theater
Dak van theatergroep Monk is ‘losjes’ gebaseerd op Nescio’s Titaantjes. Een ‘polderdrama op het dak van een met uitsterven bedreigde dijkwoning’. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam; 6 december in Korzo, Den Haag en tot slot 7 december in Toneelschuur, Haarlem.

theater
Platonov van Tsjechov door het Ro Theater is een reprise van een enscenering door Alize Zandwijk uit 2005. Met Herman Gillis als de dorpsonderwijzer Platonov, die met zijn scherpe tong de lamlendigheid aan de orde stelt. Zaterdag en zondag in de Rotterdamse Schouwburg; 29 november t/m 2 december in Stadsschouwburg, Groningen.

theater
Joke vertelt het verhaal van de weduwe van politieagent Arie Kranenburg, die werd vermoord door RAF-terrorist Knut Folkerts. Guusje Eijbers schreef de tekst en regisseerde Carola Arons in deze solo. Vanavond t/m 2 december in Theater a/h Spui, Den Haag; vrijdag première.

theater
Kunst in mijn buurt is een ‘community art festival’ in Utrecht met lezingen door o.a. François Matarasso), (jeugdtheater)voorstellingen en openbare discussies. Vandaag t/m zondag in de Stefanuskerk in Overvecht, Theater Kikker, Zalencentrum Zuid en Zorgcentrum West in Lombok.

theater
Liga van Kassys heeft als ondertitel ‘50% beloning en 50% straf’. Over de schijn ophouden en behoefte aan aandacht. Een concept en regie van Liesbeth Zevenhuijzen. Vanavond t/m zaterdag in de Brakke Grond, Amsterdam; 29 november in De Lieve Vrouw, Amersfoort; 30 november in Schouwburg Arnhem.

theater
Maria Stuart van Schiller door het Nationale Toneel, met Mirjam Stolwijk als de strijdlustige Schotse koningin en Will van Kralingen als haar opponent, koningin Elisabeth. Een regie van Erik Vos. Vanavond t/m 3 december in de Kon. Schouwburg, Den Haag; 6 t/m 23 december in Compagnietheater, Amsterdam.

theater
Weg, komedie van Kees Prins, geschreven voor Raymonde de Kuyper en Leny Breederveld. Twee vrouwen over hun gemiste kansen en hun verlangen naar een nieuw leven. Vanavond in Almere (Roestbak), vrijdag in Goudse Schouwburg, zondag in Diemen (De Omval), 28 november in Alkmaar (De Vest), 2 december in Ede (Cultura), 3 en 4 december in Deventer (Bouwkunde).

theater
Het goede lichaam van Eve Ensler is de opvolger van De Vagina Monologen. Vrouwen praten over hun lijf. Met Wimie Wilhelm en drie andere, steeds wisselende, vrouwen onder wie Nettie Blanken, Tara Elders, Trudy de Jong, Nazmiye Oral, Bodil de la Parra. Regie: Peter Heerschop. Vanavond in Naaldwijk (de Naald), 29 november in Hengelo (Rabotheater), 30 november en 1 december in Dordrecht (Kunstmin), 2 december in Goor (De Reggehof).

theater
Waarom vloog je van ons heen in je jetplane? door tg. BloodyMary is een ode aan John Denver. Vier vrouwen noemen zich

theater
Johns’ Apostelen en nemen zich voor de wereld de redden. Tekst en regie: Marije Gubbels. Zondag in Den Bosch (Koningstheater), 30 november t/m 2 december tot slot in De Kleine Komedie, Amsterdam.

theater
Er staat een boom in de weg, door Het Huis van Bourgondië, een tragi-komedie van Annemarie Slotboom over ontregeling. Regie: Ernst Braches. Vanavond t/m zaterdag in Het Huis van Bourgondië, Maastricht; 5 t/m 22 december als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
The Sunshine Boys van Neil Simon door het voormalige duo Mini & Maxi. Karel de Rooij en Peter de Jong als twee mopperende, oude variété-artiesten. Op 29 en 30 november in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 1 en 2 december in Apeldoorn (Orpheus).

theater
Mug Inn, lunchvoorstelling van Mugmetdegoudentand. Met Michiel van Erp, Frank Houtappels, Marcel Musters en Joan Nederlof als stamgasten in een buurtcafé. Een alleenstaande moeder, een ‘powerhomo’, een Turkse horecaman en een ‘barfly’ nemen het leven door. Vandaag t/m 3 december om 12.30u in Bellevue, Amsterdam.

theater
Othello van Shakespeare door het Nationale Toneel en Annette Speelt, in regie van Johan Doesburg. Met Thijs Römer als Othello en Michel Sluysmans als Jago, die de generaal aanzet tot een gruwelijke daad. Vrijdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), zaterdag in Stadskanaal (Geert Teis), dinsdag in Meppel (Ogterop), 29 november in Zwolle (De Spiegel).

theater
Ajax van Sofokles door Noord Nederlands Toneel. Reprise van een overtuigende voorstelling over een waanzinnige Griekse strijder, en de pijn en wanhoop van oorlogsveteranen. Regie: Jos Thie. Vanavond in Alkmaar (De Vest), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag in Emmen (De Muzeval), 30 november in Hardenberg (De Voorveghter), 1 en 2 december in Haarlemse Toneelschuur.

theater
Moordwijven, solo door Loes Luca, naar Bombshells van Joanna Murray-Smith. Luca speelt vijf vrouwen die zich staande proberen te houden. Regie: Aad Ceelen. Vanavond in Middelburg (Stadsschouwburg), vrijdag in Lochemse Schouwburg, zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), dinsdag in Roermond (De Oranjerie), 29 november in Bergen op Zoom (De Maagd), 30 november in Almelo (Theaterhotel).

theater
LDNDN, theatrale installatie op basis van Lange dagreis naar de nacht van O’Neill door Theaterwerkplaats Generale Oost in regie van Eric de Vroedt. De toeschouwers zitten als voyeurs dicht op een ‘hyperrealistisch’ familiedrama. Van 24 t/m 26 november in Frascati, Amsterdam; 29 november tot slot in Rotterdamse Schouwburg.

dans
Sleepless van Nederlands Dans Theater II bestaat uit het gelijknamige ballet van Kylián, twee werken van Lightfoot León, Shuttes Shut en Subject to Change, en Flockwork, een première van Alexander Ekman op muziek van o.a. Zizi Jeanmaire.

dans
Songs from the roof van Dick Hauser (muziek) en Sassan Saghar Yaghmai (choreografie) is gebaseerd op Sjostakovitsj’ liederencyclus From Jewish Folk Poetry, uitgevoerd door het Rubens Kwartet. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), 29 november in Leidse Schouwburg.

dans
It’s a beautiful world van Scapino Ballet Rotterdam bestaat uit werken die de choreografen Marco Goecke, Georg Reischl, Stephen Shropshire, André Gingras, Jaakko Toivonen en Ed Wubbe eerder voor Twools maakten. Dinsdag in Kerkrade (Parkstad Theater), 29 november in Venray (Schouwburg), 1 december in Tilburg (Schouwburg).

Meer over