Agenda

zo 07.10.07..

RAFAL BLECHACZ

Op je twintigste het Cho-pin-concours winnen in Warschau, dat is niet voor iedere pianist weggelegd. Het overkwam twee jaar geleden Rafal Blechacz, een jonge Pool voor wiens kristalheldere toucher de deuren van ‘s werelds concertzalen subiet zijn opengevlogen.

Blechacz jongste tournee, die hem eerder deze week al langs Enschede en Arnhem voerde, staat voor een goed deel in het teken van Chopin. Ook in de Amsterdamse meesterserie komen diens Preludes opus 28 zondag tot klinken. In Pools gezelschap: Blechacz speelt ook de Variaties opus 3 van Szymanowski.

Het programma meldt verder Haydns sonate nr 52 in Es en een drietal uitdagingen aan het lichte toucher van Franz Liszt, waaronder La leggierezza.

zo 07.10.07

CAREL WILLINK

Carel Willink is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het magisch realisme in Nederland. Het Scheringa Mu-seum bezit, met 31 schilderijen en honderd tekeningen, inmiddels van zijn oeuvre de grootste collectie.

Op de tentoonstelling De magie van Willink is die eigen verzameling aangevuld met bruiklenen van andere musea en particulieren. En met documentatie- en filmmateriaal, én de fotocollectie van de kunstenaar, die het museum in bruikleen heeft gekregen.

zo 07.10.07

FADO

Celeste Rodrigues is de inmiddels 84-jarige zus van wijlen Amalia Rodrigues, en zingt net als zij fado. Ze rookt al jaren twee pakjes sigaretten per dag, slaapt weinig en treedt nog twee keer per week op in een fadohuis in Lissabon.

Onlangs heeft ze weer een cd opgenomen, haar eerste in twintig jaar, getiteld Fado Celeste. Als voorproefje op een internationale tournee komt ze voor een eenmalig optreden naar Nederland.

Meer over