Agenda

Trying to find you van toneelgezelschap Monk gaat over het leven van Syd Barrett, de voorman van Pink Floyd, een muzikaal genie dat zichzelf verliest en terugvindt....

theater
Het huis dat men verlangen noemt van Danny van Leeuwen is een lunchtheatervoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam. Het wankele evenwicht in het huis van het joodse echtpaar Jonas en Esther, en haar zus Kitty, wordt verstoord door de komst van zoonlief Dave. Van 18 mei t/m 4 juni om 12.30 uur; première op 21 mei.

theater
Morgen misschien..., door Het Toneelhuis, naar het boek Gesprekken met Leuco van Cesare Pavese, verhalen over leven en dood, verteld door personages uit de Griekse mythologie. Met Marlies Heuer, Benny Claessens en Tom Jansen, die ook voor de regie tekent. Vrijdag in Den Haag (Kon. Schouwburg) en tot slot 20 mei in Dordrecht (Kunstmin).

theater
Het Koude Kind van Marius von Mayenburg door de Theatercompagnie. Maaike van Langen regisseert acht jonge acteurs in zwarte komedie over jonge ouders, relaties, illusies en teleurstellingen. Vanavond t/m 27 mei in het Compagnietheater, Amsterdam.

theater
Kaspar, locatievoorstelling van Theaterwerkplaats Generale Oost door het kunstenaarscollectie De Waterlanders. Over een jongen die na elf jaar in een donkere cel wordt vrijgelaten en de wereld verkent. Vanavond t/m 20 mei in BusinessPark Arnhem (De Zoeten Laboratorium). Zie ook:www.generaleoost.nl.

theater
Whoiswhowaswhoistocome, locatieproject van kunstenaarsinitiatief De Maan op Rood/Noot, een voormalige paardenfokkerij bij Lage Weide in Utrecht. Inspiratie voor de voorstelling vormde het familie-epos As I Lay Dying van Faulkner. Vanavond t/m 27 mei. Reserveren tel. 06-27524301 of www.demaan.com.

theater
Juliana van Ger Thijs gaat over de Greet Hofmans-affaire in retrospectief: in het vagevuur treffen Bernhard, Juliana, Hofmans en minister-president Beel elkaar. Een Bos Theaterproductie met Renée Soutendijk, Jaap Spijkers, Marisa van Eyle en Dic van Duin. Vanavond in Delft (De Veste), vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), 23 mei in Capelle a/d IJssel (Isala Theater).

theater
Zelfportret, dat kan geen toeval zijn, door Dood Paard is een zelfportret van de oprichters (Manja Topper, Kuno Bakker en Oscar van Woensel) in relatie tot de actualiteit. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 31 mei en 1 juni in in Haarlem (Toneelschuur).

theater
Onderbuikblues van Peter Handke door Ro Theater, met Herman Gilis als oerkankeraar die iedereen van zich vervreemdt. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 20 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
Walhalla, locatieproject van Het Zuidelijk Toneel over idealisme. Drie teksten over een wereldverbeteraar (gespeeld door Bert Luppes), aangevuld met debatten en muziek. Vanavond t/m 27 mei in Hengelo (Storkfabriek, Esrein 44).

theater
Oresteia, nieuwe bewerking van het (bloedige) epos van Aischylos door het Nationale Toneel. Een marathonvoorstelling in regie van Johan Doesburg. Met Mark Rietman, Marie-Louise Stheins, Hans Hoes e.v.a. Vanavond t/m 27 mei om 18u in de Lourdeskerk in Scheveningen (www.oresteia.nl).

theater
Opening Night door NTGent en Toneelgroep Amsterdam. Ivo van Hove bewerkte het filmscenario van John Cassavetes. Een actrice raakt verstrikt in haar angsten en depressies na het dodelijke ongeluk van een trouwe fan. Met Elsie de Brauw in de hoofdrol. Vanavond t/m 27 mei in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Maandagavond is er een thema-avond over Cassavetes m.m.v. Raymond Carney uit Boston, die meer dan tien boeken over de filmmaker schreef. Na zijn lezing gaat hij in gesprek met regisseur Ivo van Hove.

theater
Hof van Haile door Orkater gaat over een dictator van een imaginair Afrikaans land, die alles en iedereen - inclusief een Noorse journaliste - gebruikt om zijn macht te behouden. Vanavond in Middelburg (Stadsschouwburg), 20 mei in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 23 mei in Schiedam (Theater a/d Schie).

theater
De Storm van Shakespeare door De Appel, in regie van Aus Greidanus. Een schipbreuk is het begin van een aantal stormachtige ontwikkelingen. In het Appeltheater, Den Haag, t/m 20 mei.

theater
Hersenschimmen, bewerking van Bernlefs boek door Guy Cassiers voor Ro Theater. Met Joop Keesmaat als de dementerende Maarten Klein. Vanavond t/m zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 25 t/m 28 mei in Groningen (Stadsschouwburg) en tot slot 31 mei t/m 3 juni in Eindhoven (Stadsschouwburg).

theater
Quality Time van Mugmetdegoudentand heeft als ondertitel: ‘een black-fear-comedy’. Over een modern gezin met twee kleine kinderen, die meer gevoel voor realiteit hebben dan hun ouders. Met Joan Nederlof, Marcel Musters, Willem de Wolf en Lineke Rijxman. Vanavond t/m 27 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

theater
De nacht zingt zijn eigen lied, een tekst van Jon Fosse in regie van Olivier Provily bij Het Zuidelijk Toneel. Over een rusteloze jonge vrouw, een onzekere schrijver en de angst om keuzes te maken. Met Cas Enklaar, José Kuijpers, Nanette Edens e.a. Vrijdag in Groningen (Het Kruithuis) en tot slot 20 mei in Breda (Chassé Theater).

theater
Othello van Shakespeare door De Wetten van Kepler, in een vrije bewerking van regisseur Wim Berings. Over een liefde die verloren gaat door onzekerheid en jaloezie. Vanavond t/m 20 mei in Amsterdam (Frascati), 23 mei in Leeuwarden (De Harmonie), 24 mei in IJmuiden (Witte Theater), 26 mei in Valkenswaard (De Hofnar) en tot slot 27 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
Banden van Theatergroep Carver werd gemaakt door Beppie Melissen, Jim van der Woude en Martin Hofstra. Een moeder, haar zoon en haar broer wonen samen, zo vertrouwd met elkaar en toch zo vreemd soms. Vanavond t/m 29 mei in Amsterdam (Theater Bellevue).

theater
Zwanenzang gaat over een excentrieke moeder en dochter in een vervallen landhuis, die dol zijn op theater en elkaar met zang en dans vermaken. Hoe lang kan dat stand houden? Door Marjan Luif en Ellen Pieters. Regie: Lidwien Roothaan. Vanavond in Nijmegen (Lux) en tot slot 19 en 20 mei in Leiden (LAKtheater).

theater
Juliana’s Derde Weg, een tekst van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen over het pacifisme van Juliana. Door theatergroep De Kern. Vanavond in Doetinchem (Amphion) en tot slot 26 mei in Naaldwijk (De Naald).

dans
Summertime door danstheatergroep Illac gaat over nieuwe liefdes, die op den duur vanzelfsprekend worden, waarna kleine conflicten ontstaan. Op 22 en 23 mei in Korzo, Den Haag, 24 en 25 mei in De Engelenbak, Amsterdam.

dans
Wo bist du, eerste productie van Rauher Engel, het nieuwe gezelschap van Dagmar Chittka (voorheen Lieber Gorilla). Vanavond t/m 20 (première) mei in Lantaren/Venster, Rotterdam.

dans
Inc., vier werken van gastchoreografen (Jens van Daele, Noara Heilmann, Massimo Molinari, Inari Salmivaara) bij Dansgroep Krisztina de Châtel. Vanavond in Tilburg (De Nwe Vorst), vrijdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 20 mei in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot van 24 t/m 28 mei in Amsterdam (Melkweg).

dans
Fairy-Tales Reconfigured is een choreografie van Bruno Listopad, waarin onder meer een spiderman, een cowgirl, een indiaan, een prinsesje en een duiveltje figureren. Op 23 mei in Haarlem (Toneelschuur) en 25 mei in Rotterdam (Lantaren/Venster).

dans
The Colour of Time van Nederlands Dans Theater I bestaat uit Skindex van Wayne McGregor, Shoot the Moon van Lightfoot León en Claude Pascalo van Kylián. Op 20 en 21 mei in Den Haag (Lucent Danstheater).

dans
Het Zwanenmeer door het Nationale Ballet, op 19 en 20 mei in Leeuwarden (De Harmonie), 22 en 23 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en tot slot 26 en 27 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

dans
Hear me, tweede deel waarin Conny Janssen Danst de stad als thema gebruikt. Vanavond in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Heerlen (Parkstad Theater), 23 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 24 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg).

dans
4x20 Waterproof, een vierluik van Scapino Ballet Rotterdam met werken van Amanda Miller, Nanine Linning, Georg Reischl en Ed Wubbe. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Leidse Schouwburg, 24 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Meer over