Agenda

do 21.02.08..

ENTFÜHRUNG

De Nederlandse Opera, tot eind februari te zien met Mozarts Die Entfürung aus dem Serail, krijgt er een bescheiden concurrent bij in het Amsterdamse theater De Engelenbak. Daar speelt RAP, het studiogezelschap van de Nationale Reisopera, een ‘kleine Entführung’ waarin het meesterwerk van de jonge Mozart is gecomprimeerd tot een uur. Het verhaal van Bassa Selim en zijn gijzelaars, bewerkt en geregisseerd door Robert Nemack, blijft intact. Zo ook de noten die Jeremy Carnall uit Mozarts partituur selecteerde, daarbij hebben de zangers geen orkest- maar pianobegeleiding.

za 23.02.08

ODE AAN COORTE

Iedere schilder had in de 17de eeuw wel zijn specialiteit. Salomon van Ruysdael had zich bekwaamd in landschappen, Willem Claesz. Heda in stillevens, Adriaen Brouwer in koddige caféscènes. De Middelburger Adriaen Coorte onderscheidde zich met fruit en groente: aardbeien, artisjokken, hazelnoten, kersen en vooral asperges. Prachtige witte asperges die door een touwtje bij elkaar worden gehouden. Je zou ze zo van het doek het kokende water in laten.

ma 25.02.08

SIMONE SINGS

Simone Kleinsma is een van de weinige diva’s in Nederland, die haar status kan benadrukken zonder glamour. Tussen haar sterke Judy Garland-voorstelling Aan het eind van de regenboog en de hoofdrol in Sunset Boulevard (vanaf oktober) komt zij nu met een liedjesprogramma. In Songs from the heart wordt zij bijgestaan door twee dansers en een orkest o.l.v. van Kino Haitsma. Naast evergreens en musicalhits zingt zij ook Nederlandse nummers. Er wordt veel aandacht besteed aan de achtergrond van de liedjes, waarover Kleinsma vertelt in een persoonlijke anekdote, gedicht of verhaal, kortom ‘de tekst zal een omlijsting zijn van het muzikale schilderijtje dat volgt’.

Meer over