Agenda theater

theater..

Het Koude Kind van Marius von Mayenburg door de Theatercompagnie. Maaike van Langen regisseert acht jonge acteurs in zwarte komedie over jonge ouders, relaties, illusies en teleurstellingen. Vanavond t/m 27 mei in het Compagnietheater, Amsterdam; première zaterdag.

De Brief, solo van Catherine ten Bruggencate op basis van het boek Leven en Lot van Grossman. Het relaas van een moeder die haar zoon schrijft, vlak voordat ze door de nazi's wordt vermoord. Vanavond t/m 28 mei in Theater Branoul in Den Haag; 12 mei in Deventer (Theater Bouwkunde).

Vuur, reprise van coproductie van Theatergroep De Nieuw Amsterdam en Theater De Engelenbak over de gespannen verhoudingen tussen politieagenten en Marokkaanse jongeren. Regie: Karim Traïdia. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam.

Kaspar, locatievoorstelling van Theaterwerkplaats Generale Oost door het kunstenaarscollectie De Waterlanders. Over een jongen die na elf jaar in een donkere cel wordt vrijgelaten en de wereld verkent. Vanavond t/m 20 mei in BusinessPark Arnhem (De Zoeten Laboratorium). Zie ook:www.generaleoost.nl.

Zelfportret, dat kan geen toeval zijn, door Dood Paard is een zelfportret van de oprichters (Manja Topper, Kuno Bakker en Oscar van Woensel) in relatie tot de actualiteit. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Theater Kikker), 16 mei in Amstelveen (De Griffioen), 17 mei in Tilburg (De Vorst), 18 mei in Den Bosch (Verkadefabriek), 19 mei in Eindhoven (Plaza Futura).

Walhalla, locatieproject van Het Zuidelijk Toneel over idealisme. Drie teksten over een wereldverbeteraar (gespeeld door Bert Luppes), aangevuld met debatten en muziek. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Storkfabriek, Oostenburg), 17 t/m 27 mei in Hengelo (Storkfabriek, Esrein 44).

Onderbuikblues van Peter Handke door Ro Theater, met Herman Gilis als oerkankeraar die iedereen van zich vervreemdt. Vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Nijmegen (Lux), 16 mei in Rotterdam (Ro Theater), 18 mei in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 20 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

Oresteia, bewerking van het (bloedige) epos van Aischylos door het Nationale Toneel. Een marathonvoorstelling in regie van Johan Doesburg. Met Mark Rietman, Marie-Louise Stheins, Hans Hoes e.v.a. Vanavond t/m 27 mei om 18u in de Lourdeskerk in Scheveningen (www.oresteia.nl).

Hof van Haile door Orkater gaat over een dictator van een imaginair Afrikaans land, die alles en iedereen - inclusief een Noorse journaliste - gebruikt om zijn macht te behouden. Zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie), 16 mei in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 18 mei in Middelburg (Stadsschouwburg), 20 mei in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen).

De Storm van Shakespeare door De Appel, in regie van Aus Greidanus. Een schipbreuk is het begin van een aantal stormachtige ontwikkelingen. In het Appeltheater, Den Haag, t/m 20 mei.

Hersenschimmen, bewerking van Bernlefs boek door Guy Cassiers voor Ro Theater. Met Joop Keesmaat als de dementerende Maarten Klein. Vanavond en vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), 17 t/m 20 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Quality Time van Mugmetdegoudentand is een 'een black-fear-comedy'. Over een modern gezin met twee kleine kinderen, die meer gevoel voor realiteit hebben dan hun ouders. Met Joan Nederlof, Marcel Musters, Willem de Wolf en Lineke Rijxman. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding) en tot slot 16 t/m 27 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

De nacht zingt zijn eigen lied, een tekst van Jon Fosse in regie van Olivier Provily bij Het Zuidelijk Toneel. Over een rusteloze jonge vrouw, een onzekere schrijver en de angst om keuzes te maken. Met Cas Enklaar, José Kuijpers, Nanette Edens e.a. Vanavond in Leiden (LAKtheater), 12 en 13 mei in Haarlem).

Banden van Theatergroep Carver werd gemaakt door Beppie Melissen, Jim van der Woude en Martin Hofstra. Een moeder, haar zoon en haar broer wonen samen, zo vertrouwd met elkaar en toch zo vreemd soms. Vanavond t/m 29 mei in Amsterdam (Theater Bellevue).

Paradijs sub aarde is een sf-sprookje van Els inc., geschreven door Nirav Christophe. Over een groepje uitverkorenen dat de opgebrande aarde mag verlaten voor een nieuwe wereld. Daar zullen geen fouten meer worden gemaakt. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 16 en 17 mei in Leiden (LAKtheater), 19 mei in Alkmaar (De Vest).

Mightysociety 2+3, project van Eric de Vroedt, dat bestaat uit twee voorstellingen: het portret van een terrorist, Ibrahim K. en dat van zijn slachtoffers, een groepje hyper-individualisten. Alles speelt zich vlak vóór een aanslag af, gelijktijdig, in een hotelkamer en in het theater. Tot slot van 18 t/m 20 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

Juliana's Derde Weg, een tekst van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen over het pacifisme van Juliana. Door theatergroep De Kern. Vanavond in Etten-Leur (De Nobelaer), vrijdag in Uden (Markant), zaterdag in Purmerend (De Purmaryn), 16 mei in Hoorn (Het Park), 17 mei in Zutphen (De Hanzehof), 18 mei in Doetinchem (Amphion).

dans

Codarts presents: Body of Work, presentatie van musici en dansers van het Rotterdams Conservatorium en de Rotterdamse Dansacademie, op 15 en 16 mei in de Rotterdamse Schouwburg. Met werk van jonge choreografen, én van grote namen als Wubbe en Kylián.

Inc., vier werken van gastchoreografen (Jens van Daele, Noara Heilmann, Massimo Molinari, Inari Salmivaara) bij Dansgroep Krisztina de Châtel. Vanavond in Hoorn (Het Park), 16 en 17 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 18 mei in Tilburg (De Nwe Vorst), 19 mei in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Magical Rhythms of Ireland is een vervolg op de gelijknamige dansshow die vier jaar geleden door Nederland toerde. Vanavond in Hengelo (Rabotheater), zaterdag in Waalwijk (De Leest), 14 en 15 mei in Hoogeveen (De Tamboer), 16 en 17 mei in Nijmegen (De Vereeniging).

Het Zwanenmeer door het Nationale Ballet, vrijdag en zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 16 en 17 mei in Breda (Chassé Theater), 19 en 20 mei in Leeuwarden (De Harmonie).

Meer over